Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић у Мађарској разговарао о могућностима сарадње на успостављању филмског студија у Црној Гори

Објављено: 19.02.2019. 18:02 Аутор: МКУ
Министар културе Александар Богдановић састао се, током званичне посјете Републици Мађарској, са директорицом филмског студија Ориго Мартом Фекси Хорват и директорицом филмског студија МАФИЛМ Илдико Ковач.

Том приликом, Министар Бодгановић је посјетио ова два филмска студија гдје је са директорицама разговарао о могућностима сарадње на успостављању филмског студија у Црној Гори.

Саговорници су истакли значај филмских студија не само у процесу филмске производње, већ и у повезивању филмских стваралаца, као и указали на њихов значај и у процесу образовања кадрова у области драмских и аудио-визуелних умјетности.

“Искуства мађарских колега изузетно су драгоцјена, нарочито у погледу намјера да у Црној Гори буде отворен филмски студио. Вјерујем да ће двије државе заједнички радити на успостављању филмског студија у Црној Гори, имајући у виду прогрес мађарске кинематографије”, истакао је министар Богдановић.

MKU


Током посјете Мађарској, министар Богдановић састао се и са представницима Националног филмског фонда Мађарске и указао на могућност сарадње у области копродукција, будући да Филмски центар Црне Горе расписује конкурсе за мањинске копродукције.

MKU

“Црна Гора је посебно заинтересована за копродукциону сарадњу, било као већински или као мањински копродуцент, а ти напори праћени су усвајањем ревидиране Конвенције Савјета Европе о кинематографској копродукцији, али и чињеницом да смо чланице МЕДИА потпрограма Креативне Европе, а од 1. јануара ове године и фонда Савјета Европе – Еуримагес”, подсјетио је Богдановић.

MKU

Током разговора, министар Богдановић је упознао саговорнике о подстицајним мјерама које предвиђа Закон о кинематографији према којем се за снимања на територији Црне Горе иностраним филмским ствараоцима нуди повраћај средстава у износу од 25%.

MKU

Министар Богдановић је нагласио неопходност сарадње кровних институција у области кинематографије и изразио задовољство због могуће сарадње са Филмским центром Црне Горе.

Саговорници су истакли изузетно квалитетну и садржајну међуинституционалну сарадњу и исказали спремност да кроз пренос знања и обуке у дефицитарним областима за стручњаке у Црној Гори, наставе са учвршћивањем партнерства.

MKU

Током званичне посјете Мађарској, министар Богдановић састао се и са директором Арт Маркета Атилом Ледењијем.

Том приликом, исказана је спремност да се црногорским умјетницима, омогући да учествују на овој највећој умјетничкој изложби и водећој међународној манифестацији те врсте у Источној Европи.

Током разговора, у чијем фокусу је била репрезентативност ове културне манифестације која пружа прилику за представљање близу 500 умјетника, потврђена је снажна подршка црногорским умјетницима на овој умјетничкој платформи која доноси свјежину европској и глобалној умјетничкој сцени.

MKU

Посјета министра културе Александра Богдановића је резултат досадашње успјешне и садржајне сарадње двије земље. Радним састанцима са мађарским и међународним институцијама, присуствовали су амбасадор Црне Горе у Мађарској Александар Моштрокол, директор Филмског Центра Црне Горе Сехад Чекић и продекан на Факултету ликовних умјетности Здравко Делибашић.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?