Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе Милутин Симовић примио делегацију Коморског инвестиционог форума

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Видео: Састанак потпредсједника Владе Милутина Симовића са делегацијом Коморског инвестиционог форума - кадрови

Фото: Састанак потпредсједника Владе Милутина Симовића са делегацијом Коморског инвестиционог форума (25,9 МБ)

Потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем мр Милутин Симовић примио је данас делегацију Коморског инвестиционог форума (КИФ) коју је предводио предсједник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, предсједавајући Форума. У делегацију су били и генерални секретар КИФ-а Сафет Грџали, предсједник Привредне коморе Црне Горе Властимир Голубовић, предсједница Уније привредних комора Албаније Инес Муцостепа, предсједник Привредне коморе Косова Берат Рукићи, предсједник Привредне коморе Македоније Бранко Азески и потпредсједник Вањскотрговинске/Спољнотрговинске коморе Босне и Херцеговине Ахмет Егрлић.
  
Коморски инвестициони форум је као регионална асоцијација привредних комора Западног Балкана основан на Бечком самиту 2015. године са циљем јачања регионалне сарадње, кроз удружено коморско дјеловање, сарадњом и усаглашавањем активности усмјерених на развој конкурентности привреда региона. Оснивањем овог Форума истакнута је иницијатива за активно укључивање националних привредних комора у реализацији конкретних циљева „Берлинског процеса“.
  
Потпредсједник Симовић је истакао да је увијек велико задовољство разговарати са привредним коморама и привредницима, а посебно свједочити њиховој регионалној сарадњи, увезивању и стварању претпоставки за реализацију заједничких пројеката. Потпредсједник је нагласио да мотив за додатно задовољство представља разлог боравка делегације КИФ у Црној Гори, а то је отварање Канцеларије Генералног секретара КИФ у Подгорици. Генералном секретару, Сафету Грџалију је пожелио пуно успјеха у руковођењу радом Канцеларије, остваривање планираних циљева, угодан и лијеп боравак у Подгорици и Црној Гори. Потпредсједник је захвалио и предсједнику Привредне коморе Црне Горе, Властимиру Голубовићу на иницијативи и активностима које је спровео у правцу отварања Канцеларије у Подгорици, а предсједницима привредних комора региона на подршци и повјерењу коју су овим исказали Црној Гори и њеном главном граду.
  
„Ову подршку КИФ-а разумијемо и као признање Црној Гори за њену посвећеност и допринос у достизању циљева Берлинског процеса, регионалној стабилности, повезивању и грађењу мостова сарадње у нашем региону“, казао је Симовић и додао да ће Влада Црне Горе бити партнер КИФ-у и Канцеларији у Подгорици и пружати помоћ у реализацији пројеката од заједничког интереса.
  
Потпредсједник Симовић је истакао да је оснивање и рад КИФ-а још једна потврда спремности привредника и привредних комора Западног Балкана да подрже напоре политичара и на практичном нивоу допринесу економском развоју и повезивању у нашем региону. „Не можемо заговарати тржишну економију, бити апологете глобализације, ако глобалне принципе нисмо спремни примјенити на локалном и регионалном нивоу. Овај оквир сарадње привредних комора видимо као добру припрему за будућу сарадњу са коморама унутар ЕУ, када наше земље постану пуноправне чланице“, казао је Симовић.
  
Потпредсједник је подржао конкретност у приступу КИФ-а, који је поред праћења реализације великих регионалних инфраструктурних пројеката, који су одобрени од стране Европске комисије, посвећен и реализацији пројеката мање величине. Очекује од комора да правовремено достављају повратне информације са тржишта, уз препоруке које би владама указале на норме које је потребно донијети у правцу стварања атрактивнијег пословног и инвестиционог амбијента. У вези са тим, потпредсједник Симовић је позвао на редовну двосмјерну комуникацију, размјену мишљења и консултације.
  
Потпредсједник је закључио да крајни циљ комора, привредника и влада земаља Западног Балкана мора бити достизање оног нивоа успјешности на којем неће бити потребно да сами презентујемо наше инвестиционе потенцијале, већ да инвеститори, кроз успјешно реализоване пројекте позивају друге инвеститоре да покрену бизнис у нашем региону.
  
Предсједавајући КИФ, предсједник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је захвалио потпредсједнику Симовићу на веома добром познавању рада и циљева организације на чијем је челу, што је још једна потврда да је избор Подгорице за сједиште Канцеларије Генералног секретара потпуно оправдан. Одлука о томе је била лака, донешена је брзо и без дилеме, свакако захваљујући ангажовању Привредне коморе Црне Горе и њеног предсједника Властимира Голубовића, казао је Чадеж и додао да је Црна Гора примјер како се спроводи процес европских интеграција и испуњава захтјевна европска агенда. Подсјетио је и на подршку коју је за оснивање КИФ-а пружио тадашњи премијер Ђукановић.
  
Чадеж је позвао владе земаља региона да покрену институционалну дебату о идеји креирања Заједничког економског простора (РЕА) и да у сарадњи са коморама и привредницима поставе архитектуру која ће служити ријешавању проблема на практичном, привредном нивоу. „То је оно што траже привредници, ту нема политике“, казао је Чадеж и истакао „да ово мора бити регион успјеха, а не регион конфликта“.
  
Чадеж је предложио да владе земаља региона заједнички наступају и организују презентације инвестиционих и пословних потенцијала Западног Балкана. 
  
Генерални секретар КИФ-а Сафет Грџали је казао да су до сада одржали велики број састанака на свим нивоима у многим земљама, али да је овај сусрет у Црној Гори, са потпредсједником Симовићем посебан, јер утисак је да нико није тако добро упознат са суштином и мисијом КИФ-а и његовим значајем, као што је то случај овдје у Влади Црне Горе. „Ово што ради Влада Црне Горе и Привредна комора Црне Горе је прави примјер истинске подршке“, истакао је Грџали.
  
Грџали је казао да је у глобалним економским односима некада важила крилатица да „већа риба једе мању“, али то више није случај. „Данас бржи, флексибилнији и мудрији преузима споријег и неспремнијег, и то привредници и владе региона морају знати и у складу са тим се односити“ додао је Грџали и сугерисао да „када коморе овако, заједнички наступају, и партнери на западу ће препознати њихову снагу, озбиљност и спремност за реализацију великих пројеката“.
  
Грџали је казао да ће КИФ бити својеврсни амбасадор Западног Балкана и креатор „wин-wин“ пројеката, на корист свих грађана региона. Захвалио је на топлој добродошлици која му је указана као генералном секретару и исказао посебно задовољство што ће имати прилику да ради и борави у Подгорици и Црној Гори. 
  
КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЗА ЕКОНОМСКУ ПОЛИТИКУ И ФИНАНСИЈСКИ СИСТЕМ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?