Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада усвојила Извјештај о безбједности саобраћаја на путевима за 2018. годину

Влада је на данашњој сједници усвојила Извјештај о безбједности саобраћаја на путевима у Црној Гори за 2018. годину. Представљајући Извјештај, државни секретар у Министарству унутрашњих послова Драган Пејановић казао је да анализа указује на то да је у претходној години стање безбједности на црногорским друмовима у знатној мјери побољшано у односу на претходну, 2017. годину, те да је укупно стање задовољавајуће.

Наиме, како је казао Пејановић, током 2018. године смањен је број смртно страдалих лица за 23,8 одсто, број теже повријеђених лица је смањен за 9,5 одсто, а број лакше повријеђених лица за око 2 одсто у односу на годину раније.

Пејановић је најавио наставак активности, како на плану превенције, кроз заједничке кампање институција, цивилног сектора и медија, тако и у дијелу репресивних мјера.

Акценат ће, како је казао државни секретар, бити и на интензивнијој сарадњи надлежних иснтитуција. С тим у вези, у наредном периоду Министарство просвјете радиће на унапређењу рада ауто школа и иновирању тестова за полагање возачког испита, а кроз заједничке активности разматраће се увођење едукативних садржаја у основним школама, у циљу упознавања најмлађих са саобраћајном културом и прописима. Такође, у дијелу надлежности Министарства здравља, радиће се на интензивнијим здравственим провјерама, како би се и у овом сегменту додатно појачала контрола, а у дијелу надлежности Министарства саобраћаја и поморства на провјери и унапређењу хоризонталне и вертикалне сигнализације.

Пејановић је најавио да ће МУП у овој години Влади предложити и измјене и допуне Закона о безбједности саобраћаја на путевима, и на тај начин дати допринос и у нормативном дијелу, те да ће Управа полиције формирати посебан одсјек за праћење наплате прекршајних налога, чиме ће се додатно афирмисати казнена политика. Он је поручио да сви заједно као друштво морамо дати допринос како би степен безбједности на црногорским путевима био још већи.

Подсјетивши на чињеницу да главни узрок смртности на нашим путевима представља људски фактор, помоћник директора Управе полиције Никола Јањушевић казао је да ће у 2019. години саобраћајна полиција наставити са спровођењем интензивних активности, како на превентивном, тако и на репресивном плану.




МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?