Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Западни Балкан се обавезао на чисту енергетску транзицију

Објављено: 22.02.2019. 01:35 Аутор: Министарство економије
Данас су министри земаља Западног Балкана потписали заједничку Изјаву којом се обавезују на прелаз на чисту енергију у региону. Тиме су потврдили амбицију да подстакну декарбонизацију, обновљиве изворе енергије и енергетску ефикасност, што ц́е учврстити пут Западног Балкана ка Европској унији. То је остварено захваљујуц́и сарадњи са свим релевантним актерима као што су Енергетска заједница, организације цивилног друштва и међународне финансијске институције.

У сусрет одрживости, сигурности и чистој енергији

Ministarstvo ekonomije
“Данас ћемо имати прилику да сазнамо више о одрживом енергетском развоју у Европској унији, чујемо који су то бенефити одрживе хидроенергије, које су опције декарбонизације и заступљености угља, као и да дискутујемо о утицају одрживог развоја на квалитет ваздуха, здравље и ефикасну употребу ресурса. Дискутоваћемо и о потенцијалима нашег региона када је ријеч о енергетској ефикасности и обновљивој енергији, као и начинима како да побољшамо регионално тржиште струје”, саопштила је министарка економије Драгица Секулић на отварању конференције “Транзиција ка чистој енергији у земљама Западног Балкана”,

“Црна Гора има невјероватан хидролошки потенцијал, са преко 95 водотокова који се формирају на њеној територији. До сада смо искористили тек 20 одсто тог потенцијала. Уколико будемо успјели да искористимо дар природе који нам је дат у водама, али и вјетру и око 250 сунчаних дана годишње, наша земља у будућности неће бити енергетски зависна. Овај одговорам посао се мора спровести уз поштовање регулатива из ове и области животне средине, истакао је министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић.

“Данашња заједничка Изјава је позитиван сигнал регионалне посвец́ености декарбонизацији Западног Балкана. Чиста и сигурна енергија омогућиће отварање нових радних мјеста, значајне уштеде у националним буџетима и јасне здравствене користи, које грађани овог региона заслужују“, рекао је европски комесар за проширење и сусједску политику Јоханес Хан.

Министри за енергију и животну средину земаља Западног Балкана договорили су да се што прије ускладе са енергетским и климатским политикама и циљевима ЕУ.

Политичка посвец́еност на овако високом нивоу требало би да олакша намјеру земаља Западног Балкана да смање своју енергетску зависност и ријеше проблем неодрживо велике употребе енергије. То ц́е захтијевати развој одрживих извора енергије, као што су обновљиви извори енергије (соларна енергија, вјетар, геотермална енергија, биомаса и хидроенергија) и одлучну акцију која има за циљ подршку енергетској ефикасности.

Због тога се Европска унија данас обавезала да ц́е обезбиједити 30 милиона еура, поред постојећег Регионалног програма енергетске ефикасности, вриједног 50 милиона еура, који помаже домац́инствима и јавним институцијама да смање потрошњу енергије и уштеде новац.

Данашњи догађај ц́е такође отворити пут за решавање проблема загађења ваздуха, једног од главних еколошких проблема у региону. Савез за здравље и животну средину (ХЕАЛ) је раније истакао да ће повећање чистоц́е ваздуха имати позитиван утицај на здравље грађана, а националним буџетима земаља региона донијети уштеде, између 1,9 и 3,6 милијарди еура годишње. 

Министарство економије


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?