Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора напредовала на листи европских здравствених система

Објављено: 26.02.2019. 18:57 Аутор: Министарство здравља

Према најновијој ранг листи Европског здравственог потрошачког индекса (ЕЦХИ), од 35 земаља – Црна Гора се налази на 23. мјесту и напредовала је у односу на претходну годину за двије позиције, подаци су Организације „Хеалтх Цонсумер Поwерхоусе“.

Тим поводом министар здравља Кенан Храповић казао је да смо, након успјеха из 2018. године, када смо остварили највећи скок од свих европских земаља, са 34. на 25.мјесто, имали веома озбиљан задатак- одржати остварени резултат и у мјери могућег, направити даљи напредак.

„Сада већ имамо разлога да себе сматрамо озбиљном конкуренцијом богатим, савременим здравственим системима који имају дугу традицију његовања екселентности у пружању здравствених услуга. За овогодишње рангирање смо отпочели припреме већ након објављивања прошлогодишњих резултата. Нисмо спавали на ловорикама, нити смо се претјерано хвалисали, већ смо схватили да успјех може бити прави само ако није студија случаја, производ сплета срећних околности. Пажљиво смо анализирали сваки од 48 показатеља реално процјењујући могућности и потенцијале црногорског здравственог система и усмјеравајући тежиште активности ка областима у којима смо остварили резултате у жељи да их учинимо видљивим“, саопштио је Храповић.

Оно што је ове године црногорско здравство препоручило за напредак приликом рангирања је ниска смртност одојчади, доступност савремене терапије за малигне болести и одлука о увођењу ХПВ вакцине за жене, с циљем смањења оболијевања од карцинома грлића материце.


Генерална директорица Директората за контролу квалитета здравствене заштите и унапређење људских ресурса у здравству проф. др Весна Мирановић саопштила је да је актуелна управљачка структура у министарству здравља одлучна у спровођењу кључних стратешких докумената, те да све активности које смо спровели и које су у току, произилазе из њих.


„Постигнути успјех је резултат пажљиво планираних активности и озбиљно контролисане реализције. Консултатни ЕЦХИ су нам били корективни фактор, дајући нам сублимирана упоредна искуства 35 европских здравствених система, спречавајући нас да бирамо погрешне путеве и губимо драгоцјено вријеме на доношење лоших одлука. Резултат таквог партнерског односа по здравствени систем Црне Горе је очигледан: постали смо видљиви, компетитивни и примјер смо како мали здравствени систем, храбар у доношењу кључних реформских одлука, може подстаћи ефикасност спровођења здравствене политике“, објаснила је Мирановић.

Директор Фонда за здравствено осигурање Сеад Чиргић казао је да је пацијентима, а посебно обољелим од тешких болести у нашој држави омогућена савремена терапија у лијечењу, а да је, у погледу љекова, повећана доступност и обезбијеђена боља снабдјевеност тржишта.

Напомињем да, у укупним издацима за љекове, највише издатака се односи на љекове који се користе у третману онколошких и аутоимуних обољења који су у порасту, гдје се ради о скупим љековима који се често доживотно користе  -12,73 мил. €; на љекове за лијечење хематолошких и, кардиоваскуларних обољења - 5 мил. €; на антибиотике и остале антиинфективне љекове-3,27 мил. €, на љекове који се користе у лијечењу болести нервног система - 1,58 мил. €“, навео је Чиргић.

Стопа смртности одојчади, односно број умрле дјеце до 12 мјесеци живота на 1000 живородених, као најосјетјивији индикатор здравствене заштите у једном систему 1985. године билла је 21,9%. Директор КЦЦГ др Јевто Ераковић саопштио је да са постигнутим резултатима у 2018. Години, а то је стопа смртности од....морамо бити поносни, а обавеза КЦЦГ је да настави са добрим резултатима у Центру за неонатологију И свим осталим организационим цјелинама.

Овај сензитиван показатељ здравља указује на бољу организацију здравствене заштите и опште бриге за жене и дјецу, на бољи општи стандард, бољи однос према женама у трудноћи и дјеци везано за интраутерин живот и након рођења, степен обухвата вакцинацијом, као И културолошке промјене”, саопштио је Ераковић.

Помоћник директора Института за јавно здравље др Сенад Бегић истакао је задовољство чињеницом да је напредак на листи ЕЦХИ дијелом остварен и због значајног искорака на пољу јавног здравља, односно на пољу превенције карцинома и то прије свега због увођења вакцине против хуманих папилома вируса.

“На овај начин учињен је значајан искорак којим се Црна Гора сврстала у ред најразвијенијих држава које свом становништву нуде најмодернију и најдјелотворнију заштиту од карцинома и болести изазваних хуманим папилома вирусима која ће у потпуности бити о трошку државе”, саопштио је Бегић.

Прије четири године Црна Гора се налазила на зачељу ЕЦХИ листе која се прави на основу индикатора, међу којима су доступност здравствене заштите пацијентима, исходи лечења, колики су обим и подручје услуга, као и превенција и коришћење фармацеутских производа.

Црногорски здравствени систем боље је рангиран од 12 европских земаља. Када је ријеч о земљама региона, Србија је на 18. позицији, Хрватска је 24., а Сјеверна Македонија је на 25. мјесту.

Прва на листи ЕЦХИ ове године је Швајцарска која је наслиједила Холандију која годинама уназад има најбољи здравствени систем, а последња је Албанија.


МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?