Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић у АмЦхам: Економски резултати Владе импресивни, размишљамо о смањењу пореског оптерећења рада и повећању минималне зараде

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Предсједник Владе Душко Марковић поручио је данас привредницима да су економски резултати Владе у протекле двије године импресивни, а да најважнијим сматра отварање готово 11.000 нових радних мјеста, да инспекцијске службе постижу одличне резултате, да наш туризам руши рекорде те да Влада размишља да смањи пореско оптерећење рада и да истовремено повећа минималне зараде.

Отворено је готово 11.000 нових радних мјеста

„Црногорска економија већ двије године расте по стопи изнад 4,5 одсто. Немамо још дефинитван податак због тога што још чекамо податак за ИВ квартал 2018, али за 2017. то је 4,7 одсто. И у 2018. години за девет мјесеци раст је 4,9% с тим што смо у ИИИ кварталу имали стопу раста од 5% која је била трећа стопа раста у Европи. Дакле, Црна Гора, мала економија са толико изазова, са транзицооним аспектом, у ове двије године је остварила економски раст међу највећима у Европи што је резултат за сваку похвалу“ – рекао је премијер одговарајући на питања на састанку са привредницима који је, као и сваке године, организовала Америчка привредна комора у Црној Гори.

Предсједник Владе је рекао да су значајно побољшане јавне финансије, које сада не изгледају онако како су изгледале крајем 2016. године. То је илустровао податаком да је у прва два мјесеца ове године приходна страна већа за 6 одсто односно 12,9 милиона еура. Ипак, рекао је премијер, највише га радује раст запослености јер је у протекле двије године отворено готово 11.000 нових радних мјеста.

„Том податку се највише радујем. 20. фебруара 2017. смо имали 52 хиљаде незапослених. 26. фебруара 2018, имамо 47.593 незапослена по административној евиденцији Завода за запошљавање Црне Горе. А 25. фебруара 2019. имамо 38.535 незапослени“ – рекао је премијер.

Додао је да је у процентима у фебруару 2017. стопа незапосленостиизносила 22,46 одсто, а 20. фебруара 2019. она износи 16,61 одсто.

„Истовремено смо на страни запослености имамо веома добре податке. 2016. је било 177.900 запослених, 2017. године већ 182.368 запослених, за девет мјесеци 2018. имамо 188.687 заполсних. Дакле, близу 11.000 новозапослених у Црној Гори. То је податак који треба да нас радује и он говори о тренду наше економије“ - рекао је премијер.

Предсједник Марковић је приказ наших економских перформанси завршио податком о расту у туризму гдје имамо 30% више туриста него у истом периоду прошле године, а финансијски приходи су повечани за 43 одсто.

„Циљ је одржавање овог темпа развоја, нове инвестиције, нова запошљавања, смањење стопе незапослености и, наравно, већи стандард грађана“ – закључио је предсједник Владе.



У контролама нема назад, само напријед

Говорећи о борби против сиве економије предсједник Владе је рекао да је успјешна економска и финансијска политика резултат и појачаног рада инспекцијских служби и то упркос недостатку капацитета.

„Због тога сам лично сам преузео координацију са инспекцијским службама у супротстављању сивој економији и неформалном тржишту. То даје резултате не само у цифрама и показатељима него и у стварању новог, мотивационог амбијента, гдје професионализам долази до изражаја и гдје људи схватају колико је то важно за будућност Црне Горе и њених грађана“ – рекао је премијер.

Поменуо је и појаве да инспектори радије контролишу компаније које уредно послују од оних које то не чине рекавши да фокус мора бити на онима који нелегално послују.

„То је процес. Мислим да смо направили одлучујући искорак, ми више не можемо вратити назад. Можемо само да идемо напријед“ – рекао је предсједник Владе.

Посао треба да имају они који знају и хоће да раде

На питање о будућим корацима у јачању транспарентности предсједник Марковић је рекао да и сам често скреће пажњу на потребе веће транспарентности и додао да ће се тим изазовом посебно позабавити.

Говорећи о плановима у пореској политици и у политици у вези са радним правом да Влада са изузетном сензибилношћу посматра приговоре социјалних партнера.

„Радни однос мора бити модел у којем ће до посла долазити они којима посао треба и они који знају да раде. А не кад једном добијете рјешење за радно мјесто да вам је то до пензије и без могућности да сносите одговорност за неуспјешан рад односно да не доприносите компанији или држави“ – рекао је премијер изразивши увјерење да ћемо доћи до рјешења које ће бити прихватљиво и за социјалне партнере и за пословну заједницу.

Предсједник Владе је рекао да се размишља о смањењу или чак укидању стопе пореза на добит за оне компаније које своју добит реинвестирају.

„Размишљамо и да дамо неке олакшице које се тичу пореског оптерећења рада. Већ размишљамо и о томе. Мислим да ћемо веома брзо изаћи и са конкретним предлогом. Водимо тај дијалог са нашим социјалним партнерима. ... Вјерујем да ће доћи до повећања минималне зараде, али и до смањења пореске стопе оптерећења рада које ће релаксирати послодавце, а повећати стандард и плате запосленима“ – рекао је премијер Душко Марковић.



Дивља градња је пошаст

Предсједник Владе је рекао да се већ сада виде резултати нових законских рјешења у вези са заштитом простора посебно у вези са поједностављењем и убзрањем процедура, али је додао да се и на том пољу тек очекују бољи резултати.

„За мене закон не значи ништа ако он у потпуности не доводи до позитивних промјена на терену. Евидентирали смо 50.000 неформалних објеката, односно добили смо толико захтјева за легализацију. Општине не предузимају ништа да покрену поступак легализације, а то је приход општина. Али смо морали да предвидимо шта је сљедећи потез ако општине не одговоре на адекватан начин. Не видимо проактивну позицију државе да одговоримо тој стагнацији на овој политици. Морамо наћи брзо рјешење за то“ – рекао је премијер.

Изразио је одлучност да се дивљој градњи стане на пут, али је указао на потребу укључивања судске власти и локалних самоуправа.

„Мене само интересује резултат. Ја желим да видим резултат. Ја не желим да видим дивље објекте на пјени од мора. Данас се они граде. Не желим да их видим нигдје. Можда то грубо звучи, али у односу на ту појаву данас инспекције морају бити на терену, машине морају бити на терену да то руше, морамо имати активну улогу тужиоца и судоа за оне који не поштују ову државу и законе. Не можемо ми све урадити, није све до нас. Нема још озбиљног предмета у случају дивље градње покренутог од стране Тужилаштва и окончана у судском поступку“ – рекао је премијер додајући да дивљу градњу сматра пошашћу.

„Ово јесте пошаст. Имамо простор. То морамо да чувамо као зјеницу ока свога. Не видим да ту имамо ефекат“ – рекао је премијер Душко Марковић.



Јавна управа је гломазна и скупа

Упитан о дигитализацији премијер је рекао да сматра да државна администрација мора да буде веом брзо реформисана и то рационализована и модерниузовама. Одговарајући закони су већ у скупштини и требало би да буду на снази током ове године – поручио је предсједник Владе.

„Наша јавна управа је скупа. Она је гломазна и скупа. На то морамо наћи одговор. Одогвор није само у законима и имплементацији. Он кошта. Сада у влади радимо активно на проналажењу средстава који ће омогућити смањење државне администрације“ – рекао је премијер.



Упитан о заштити животне средине предсједник Владе је оцијенио да је отварање Преговарачког поглавља 27 веома значајно и да Црна Гора не може да се развија и не може бити одржива економија ако не будемо урадили све што је неопходно на заштити животне средине. Оцијенио је да је то један од наших највећих изазова којим ће се бавити и ова Влада и наредне владе.

Говорећи о владавини права премијер је рекао да његови подаци показују да перцепција Америчке привредне коморе није иста или није ажурна те да се 57 одсто предмета у свим судовима заврши у року од три мјесеца, а пред Врховним судом се заврше за 43 дана.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?