Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 112. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
      
Влада Црне Горе је, на данас одржаној 112. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о унутрашњој трговини. Предложеним законским рјешењима, поред осталог, уводи се забрана обављања дјелатности трговине на велико и мало недјељом, у дане државних и других празника. Објекти који су неопходни за несметано функционисање друштва биће изузети од овог правила. У расправи су наглашени позитивни ефекти измијењених одредби за око 37.000 запослених у сектору трговине.

Коментаришући Предлог закона, предсједник Марковић је нагласио: „Овај концепт је добар. Морамо политику да социјализујемо и чинимо је хуманом. Трка за новцем и профитом уништила је многе наше вриједности.“


Ради усаглашавања са Законом о државној управи и убрзавања процедуре издавања дозволе за приступ тајним подацима за запослене у Министарству одбране и Војсци Црне Горе, утврђен је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о тајности података.


Усвојен је Извјештај о стању у Војсци Црне Горе за 2018. годину. Констатовано је да је су у 2018. години, изградња оперативних способности, имплементација НАТО стандарда, као и учешће у међународним мировним мисијама и операцијама били приоритети Војске. На овај начин припадници Војске дали су свој допринос остварењу стратешких циљева Црне Горе – интеграције у европске и евроатлантске организације.

Током дискусије о Извјештају, предсједник Марковић је казао да је Војска Црне Горе гарант сигурности и безбједности земље, као и ослонац грађанима за сваку њихову потребу.

„Можемо бити поносни са оним што смо урадили на реформи наше војске и њеном позиционирању, опремању и јачању њеног укупног потенцијала“, казао је предсједник Марковић, истакавши да је Црна Гора кроз цио институционални капацитет показала да доприноси вриједностима на којима почива НАТО.

Он је додао да је у наредном периоду, уз модернизацију војске, важно интензивирати занављање и набавку нове опреме за полицију.

Влада је усвојила ИИ Прилог извјештају Европске комисије о Црној Гори за период 20. октобар 2018. – 1. март 2019. који садржи преглед реализованих активности и статистичких података за сва преговарачка поглавља и обухвата политичке и економске критеријуме.

Усвојена је и Информација о реализованим радовима на десном рукавцу ријеке Бојане у циљу одржавања проточности и обезбјеђења услова за извођење радова у 2019. години. Поводом ове тачке дневног реда Влада је задужила надлежне институције да обезбиједе средства за активности на радовима у циљу одржавања проточности, да закључе Споразуме о коришћењу материјала са ушћа и рачве за обнављање плаже на Ади Бојани и прихрањивање плажа, као и сагледавање могућности валоризације преосталог материјала са рачве, као грађевинског.

Влада је усвојила Информацију о активирању државне гаранције издате у корист Европске инвестиционе банке (ЕИБ), а за потребе кредитног аранжмана између ЕИБ-а и Атлас банке АД Подгорица и прихватила захтјев ЕИБ о плаћању гаранције и неопходности измирења гарантоване суме у вриједности од 7.180.485,34 еура, као и накнадно обрачунати износ камата за период од 07. марта 2019. године до дана плаћања. Влада је дала сагласност да се гарантована сума, са наакнадно обрачунатим каматама исплати Европској инвестиционој банци у року предвиђеном Уговором о гаранцији закљученом између ЕИБ и Црне Горе – Министарство финансија. Влада је заџила Министарство финансија да, након плаћања износа по активираној гаранцији, Заштитнику имовинско-правних интереса Црне Горе, у циљу покретања правних радњи за заштиту интереса Државе, достави потребну документацију.

Усвојен је Извјештај о примјени Закона о јавним окупљањима и јавним приредбама у 2018. години. Приликом представљања Извјештаја наведено је да се примјена Закона у 2018. години оцијењује позитивном, јавна окупљања и јавне приредбе су протекли без нарушавања јавног реда и мира, а полицијски службеници су приликом обезбјеђивања поступали у складу са законом.

Влада је усвојила и Извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење Стратегије реинтеграције лица враћених на основу споразума о реадмисији за период 2016 – 2020., за 2018. годину. У извјештајном периоду планирана је реализација 18 мјера, од којих је 16 мјера реализовано док су двије мјере дјелимично реализоване. Ове двије мјере реализоваће се током 2019, односно 2020. године.

На сједници је дата сагласност на Одлуку Управног одбора Јавног предузећа за националне паркове Црне Горе о покретању поступка давања у закуп земљишта у државној својини, ради постављања објеката привременог карактера на подручју националних паркова „Скадарско језеро“, „Дурмитор“ и „Ловћен“, у складу са Планом објеката привременог карактера за период 2017-2019. године, са позивом за јавно надметање. Циљ давања у закуп је побољшање туристичке понуде националних паркова.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?