Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Бар – Бољаре најкомплекснији развојни инфраструктурни пројекат у историји Црне Горе

Објављено: 11.03.2019. 21:38 Аутор: Министарство саобраћаја и поморства
Сензационалистичко писање у вези са реализацијом пројекта аутопута Бар-Бољаре је постала редовна појава код једног дијела црногорских медија, која неодмјереним и нетачним информацијама од непоузданих извора, а самим тим непрофесионалним приступом послу настоје да преко реализације пројекта аутопута Бар-Бољаре, воде дневно политичка надметања, упорно покушавајући да одреде мету.

Изградња аутопута Бар – Бољаре је најкомплекснији развојни инфраструктурни пројекат у историји Црне Горе, чију реализацију, према истраживањима јавног мјења, подржава велика већина грађана.

Поново подсјећамо црногорску јавност да на реализацији пројекта аутопута Бар-Бољаре нема кривца персонификованог у било којој личности, јер прва идеја о потреби реализације овог пројекта веже се чак за 1969. годину, док је 2008. године рађен и Детаљни просторни план аутопута Бар-Бољаре и идејни пројекат за његову приоритетну дионицу, а како током припреме, тако и током реализације овог пројекта примат се давао стручним мишљењима, ставовима и препорукама, по чему је овај пројекат и до сада био препознат, па се не може говорити о пропустима током његове реализације.

Реализација на бази Идејног пројекта је уобичајена појава код капиталних инфраструктурних пројекта, а самим Уговором о пројектовању и изградњи приоритетне дионице Смоковац-Матешево аутопута Бар-Бољаре закљученог 26.02.2014. године јасно је дефинисана била обавеза Извођача радова да у потпуности проучи Идејни пројекат, цртеже и све пратеће податке и документацију коју му је ставио на располагање Инвеститор и да се потпуно увјерио у њихову потпуност или супротно од тога најкасније до датума потписивања Уговора.

О постојању накнадних и непредвидивих радова јавност је већ упозната. Систем водоснабдијевања и систем напајања електричном енергијом није намијењен само за потребе аутопута Бар-Бољаре, већ и за потребе насеља које му гравитирају, односно за привредно-туристички развој сјеверног дијела Црне Горе. Када је ријеч о изградњи система за напајање електричном енергијом, истичемо и да ће каснију отплату кредитних средстава за његову изградњу и управљање изграђеном електро-енергетском инфраструктуром, сходно Закону о енергетици, преузети Црногорски електропреносни систем (ЦГЕС) и Црногорски електродистрибутивни систем (ЦЕДИС).

Са могућношћу појаве накнадних и непредвидивих радова се рачунало и приликом закључивања Уговора о пројектовању и изградњи, за чију реализацију је и Уговором из 2014. године предвиђена оквирна сума од 10% у односу на уговорену вриједност радова, односно износ од 80.957.735,61 €. У току су релевантне уговорне процедуре у вези са реализацијом накнадних и непредвидивих радова, и по чијем окончању ће јавност бити упозната са детаљима. Ако имамо у виду да је вриједност уговорених радова 809.577.356,14 €, а да је оквирна сума предвиђена за реализацију накнадних и непредвидивих радова 80.957.735,61 €, долазимо до вриједности од 890.535.091,75 €, као вриједности изградње приоритетне дионице Смоковац-Матешево, што је свакако значајно нижи износ у односу на онај са којим се шпекулише у појединим црногорским медијима.

На основу претходно наведеног, подсјећамо грађане Црне Горе, као крајњег Инвеститора и корисника пројекта, да у његовој реализацији нема заборављених радова, и да тендециозна писања дијела црногорске јавности нису ни у интересу самог Пројекта и позитивног представљања Црне Горе домаћој и међународној јавности, нити на линији изградње друштва које би требало да подстиче добронамјерни, конструктивни и аргументовани дијалог, који неће бити средство за политичке манипулације.


          
МИНИСТАРСТВО САОБРАЋАЈА И ПОМОРСТВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?