Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић: Мојковац иде путем напретка, настављамо са партнерством и подршком

Објављено: 13.03.2019. 21:31 Аутор: мпрр

MPRRМојковац иде путем напретка. Валоризација потенцијала општине, прије свега у пољопривреди, туризму, иде у правом смјеру, захваљујући реализацији Владиних политика усмјерених на подршку развоју Мојковца и Сјевера и у сарадњи са локалном самоуправом која може бити добар примјер домаћинског и одговорног односа према потребама грађана, оцијенио је потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић приликом данашње радне посјете Мојковцу.


Он је казао да ће Влада наставити да подржава и реализује развојне и инвестиционе активности које ће допринијети даљем развоју локалне економије, отварању нових радних мјеста и побољшању квалитета живота грађана, једнако у урбаном и руралним подручјима ове општине.

У разговору са предсједником Општине Ранком Мишнићем и његовим сарадницима, потпредсједник је изразио задовољство евидентним резултатима у стању локалних финансија, редовног сервисирања локалних потреба и обавеза према држави, али и задовољство због тимског рада који даје резултате у креирању повољног амбијента за инвестиције и реализацију развојних пројеката у корист грађана.

Том приликом, потпредсједник је казао да је значајан развојни подстицај за Мојковац бити додатних око 900 хиљада еура прихода које ће општина добити од Владе у овој години по основу измијењеног Закона о финансирању локалних самоуправа, а које ће, како је увјерен, локална самоуправа, искористити домаћински. На састанку су договорене конкретне активности у дијелу изградње руралне инфраструктуре, путне и водоводне, а које ће Влада кроз програме подршке преко Министарства пољопривреде подржати у овој и наредним годинама. Такође, Симовић је истакао посебно задовољство, због успјешне досадашње динамике реализације пројекта Скијалишта Жарски, које ће имати значајне ефекте на развој туризма, могућности пласмана домаћих производа, развој предузетништва и отварање нових радних мјеста.


Адресе нашег рада су вриједни домаћини и предузетници


У складу са приступом непосредне теренске комуникације са пољопривредницима, предузетницима и мјештанима, као формуле заједништва и партнерства у циљу напретка, потпредсједник Симовић је и у Мојковцу обишао више локација и објеката на којима се, уз подршку Владе и Општине, реализују пројекти од значаја за развој пољопривреде и унапређење квалитета живота грађана у руралном подручју.

“Као што смо и најавили најважније и најчешће адресе нашег рада биће адресе вриједних домаћина и предузетника и одговорних локалних самоуправа са жељом и потребом да сви заједно унапређујемо нашу пољопривреду и услове живота на селу. Имали смо отворене и домаћинске разговоре и договорили смо бројне пројекте које ћемо заједнички реализовати. Завршићемо водовод у Подбишћу, зашта је Влада опредијелила преко 100.000 еура. Договорили смо реконструкцију моста у Гостиловини, и реконструкцију и отварање откупног центра за млијеко у Пољима. У том правцу, ускоро ће почети реконструкција откупног центра, а Министарство је додатно подржало и набавку специјализованог возила за откуп млијека“, казао је Симовић. Он је додао да се у непосредној комуникацији са домаћинима, предузетницима и мјештанима, указало на бројне шансе и могућности које је Влада обезбиједила у овогодишњем издашном Агробуџету, посебно у дијелу подршке унапређењу фарми, побољшању квалитета и стварању конкуретних произвођача“, казао је Симовић.

„Заједнички је утисак, опредјељење и одлучност свих нас и наших саговорника да настављамо сви заједно, и Влада и локална самоуправа и вриједни домаћини“.

Управо у циљу квалитетног информисања потенцијалних корисника подршке пољопривреди, у Мојковцу је прије годину дана основан Агробизнис центар. Приликом посјете Агробизнис центру, потпредсједник Симовић је казао да рад запослених у овој институцији охрабрује јер је добио увјеравања да се произвођачима правовремено дају информације и помоћ у остваривању потребне подршке Министарства пољопривреде.


Он је изразио задовољство што је локална самоуправа препознала важност заједничких активности на плану што бољег искоришћавања расположивих средстава подршке за пољопривреду, и што је са локалног нивоа опредијелила посебну подршку за пољопривреду у износу од око 100 хиљада еура.


Симовић на Радију Мојковац: Отворена и стална комуникација са грађанима је наша обавеза

MPRRMPRR

Високо у агенди посјете потпредсједника Симовића општини Мојковац било је и гостовање на локалном Радију Мојковац. “Мишљења сам да је отворена и стална комуникација са грађанима наша обавеза, а не ствар нашег избора. Редовна и правовремена комуникација важна је у свим областима а посебно у области пољопривреде која не трпи одлагања и кашњења. Природно је да су локални медији увијек ближи и боље упознати са специфичним, реалним животним изазовима са којима се сусрећу грађани на локалном нивоу. Због тога, радо учествујем у програмима на локалним медијима“, образложио је Симовић.

Он је казао да је отворена комуникација са грађанима, заснована на чињеницама, посебно значајна у времену када смо, како је казао, свједоци поплаве лажних вијести којима смо свакодневно изложени.

MPRRMPRR

„Грађани Црне Горе су показали да су мудри и да препознају такве сензационалистичке покушаје пласирања нетачних информација, бројних саопштења и изјава којима се покушава преплавити и загадити медијски простор. Наш мудри народ одавно је рекао: „У лажи су кратке ноге.“ Најбољи одговор на такве појаве је отворени разговор, „очи у очи“, изношење чињеница и аргумената“, казао је потпредсједник Владе.

Такав разговор је, како је оцијенио, најбољи начин да се представе активности свих институција, да се суочимо са оцјенама грађана, да се дају одговори на покушаје да се уруши углед институција, најкраће – да се буде одговоран у име одговорности коју смо преузели већинском вољом грађана Црне Горе. Знају домаћини широм Црне Горе да им напредак неће донијети ни празна ни слаткорјечива прича. Зато су одговорни вазда окупљали мобу за рад, а не за нерад. Окупљали су мобу за напредак, а не за назадак“, поручио је Симовић гостујући на локалном радију.

MPRRСимовић је у Мојковцу посјетио неке од пољопривердних газдинстава и предузетника из ове области који својим примјером показују да је пољопривредна производња и прерада шанса за породичан бизнис и развој Мојковца. Симовић је посјетио Жељка Вељовића власник фирме “Мусхроом – МН” која већ двије деценије развија бизнис - откуп шумских плодова – печурки, јагода, боровница, као и малина. Симовић је посјетио и газдинство пољопривредног произвођача Слађана Минића у Тутићима, који се прије неколико година вратио на ђедовину и успјешно се бави овчарством, производњом малине, јагоде и боровнице.


Потребан одговорнији однос према шумским ресурсима


Као и приликом посјете осталим општинама на сјеверу, неизоставна тема биће коришћење и очување шумских ресурса, о чему је било ријечи на посебном састанку Симовића са представницима подручне јединице Управе за шуме.


“Упутио сам поруку потребе ангажованијег односа и бриге о чувању осјетљивог ресурса какве су шуме, пажљивијег и одговорнијег односа према мониторингу понашања концесионара, посебно у дијелу односа према локалној инфраструктури. Мислим да ту има доста простора да се то унаприједи, да се поведе више рачуна о начину експлоатације шуме, заштити шума, да се уводи шумски ред, спроводи санитарна сјеча, кратко речено да покажемо значајнију бригу о заштити и одрживој валоризацији тог богатства”, поручио је потпредсједник Владе Милутин Симовић.





ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?