Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Мехмед Зенка: Оснаживање жена и дјевојчица оснаживање је цијелог човјечанства

Објављено: 14.03.2019. 19:36 Аутор: Министарство за људска и мањинска права
MMP  MMP

Црна Гора је посвећена унапређењу, заштити и испуњавању свих људских права и имплементацији Пекиншке платформе за акцију и Агенде за развој 2030, као кључним оквирима за оснаживање жена и постизање циљева одрживог развоја, рекао је министар Мехмед Зенка на генералној дебати 63. засиједања Комисије за статус жена, које је започело 11. марта у Њујорку.

Министар је нагласио да је Црна Гора створила снажан законодавни и институционални оквир којим се гарантује једнакост жена и мушкараца и развија политика једнаких могућности. Развијамо механизме за борбу против дискриминације по основу пола и рода, додао је, као и механизме за хоризонталну имплементацију родне равноправности на свим нивоима.
MMP

Према министровим ријечима, изграђен је партнерски однос са међународним организацијама у Црној Гори и невладиним организацијама у осмишљавању и реализовању модалитета родне равноправности. Поносни смо што је кроз овај концепт до сада 2000 људи образовано о свим аспектима родне равноправности.

Желимо да се успостави родно-одговорни процес буџетирања, рекао је министар истакавши да сада органи на националном и локалном нивоу имају обавезу да издвоје средства за имплементацију своје агенде родне равноправности.

Министар је нагласио да је Црна Гора прошла дуг пут у развоју системског приступа, изградњи институционалних капацитета и имплементацији акционих планова за родни баланс и унапређење женских људских права.

Његова је порука да инвестирањем енергије и ресурса у унапређење родне равноправности инвестирамо у демократију и економски развој за будућност, јер је оснаживање жена и дјевојчица оснаживање цијелог човјечанства.


Министарство за људска и мањинска права
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?