Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић: Конверзијом топовњаче у патролни брод Морнарица Војске Црне Горе значајно обогатила своје капацитете

Објављено: 15.03.2019. 19:10 Аутор: мод
Министар одбране, мр Предраг Бошковић и начелник Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Драгутин Дакић са сарадницима посјетили су данас Морнарицу Војске Црне Горе. 

Повод за посјету била је презентација капацитета новог патролног брода 105, који је добијен конверзијом некадашње топовњаче 405. 
  
Министар Бошковић је најавио да је ово само први брод који је рекоструисан за потребе Морнарице, а тиме и Војске Црне Горе, те да ће се ускоро ући у сличну реконструкцију и конверзију топовњаче 406. 

mod

Он је изразио велико задовољство радовима који ће се у потпуности окончати крајем априла, да би се практично нови брод до Дана независности уписао у пловну листу црногорске Морнарице. 

Патролни брод испловио је јутрос из Луке Бар, направио круг до вода надомак Валданоса, да би потом отпловио на мјесто са којег је обављено гађање из топова, ручно и преко радара, на мете које су биле постављене на око шест миља од обале. 

mod
 
Капетан фрегате Јусуф Јануз информисао је госте из Министарства и из Генералштаба ВЦГ о перформансама новог патролног брода, као и о промјенама које је од 2013. до данас претрпјела некадашња топовњача. 

mod

Брод је дуг 45м, висине је 12 м, а ширине осам. Посебна пажња током процеса реконструкције посвећена је сигурности, тако да су набављени нови чамац, дизалице, навигациона опрема, док су комплетно промијењени мотори. Реконструкција је коштала око милион и 100 хиљада еура, док би нови овакав брод коштао око 45 милиона долара.

“Поспјешили смо капацитете Морнарице, али и цијеле Војске Црне Горе. Данас смо имали прилику да се увјеримо у могућности и брода и његове посаде”, истакао је министар Бошковић. Он је и истакао да ће брод учествовати на великој војној вјежби Адрион Ареx, којој ће у јуну ове године домаћин бити Црна Гора. 

Бошковић је најавио и нова улагања у Морнарицу, како кроз донације САД-а, тако и кроз наше набавке. 
  
Домаћин министру и начелнику ГШ био је командант Морнарице Војске Црне Горе, капетан бојног брода Веско Томановић

mod

Министарство одбране

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?