Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Агенција Стандард & Поор'с потврдила стабилан изглед за Црну Гору

Објављено: 16.03.2019. 12:30 Аутор: Министарство финансија
Агенција за кредитни рејтинг “Стандард&Поорс” објавила је нови Извјештај за Црну Гору којим је поново потврдила изглед рејтинга наше земље означеног као „стабилан“, уз очување оцјене Б+/Б.

Кредитни аналитичари потврдили су да Црна Гора иде у добром правцу развоја, процијенивши раст црногорске економије од 4,7% у 2018. години, што је премашило њихова прошлогодишња очекивања у износу од 3,5%. Како се наводи у Извјештају, томе су највише допринијеле бројне активности у области туризма и енергетског сектора, као и јако упоредно институционално уређење у региону. Такође, препознат је и растући потенцијал за рану имплементацију структурних реформи, чије је спровођење неопходно како би Црна Гора постала чланица ЕУ. Кредитни потенцијал Црне Горе, како се даље наводи, оснажен је и перспективом приступања наше земље Европској унији коју прати снажење институција.

Као важна окосница будућег развоја Црне Горе, наводи се и остварење значајног износа директних страних инвестиција у протеклих пет година, које износе у просјеку више од 10% БДП-а. Међутим остаје ризик да би црногорска економија могла бити погођена усљед губитка заинтересованости страних директних инвеститора.




ПР Служба
Министарства финансија


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?