Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе Црне Горе Рафет Хусовић, интервју Порталу РТЦГ: Влада вриједно ради и не води пропаганду

Потпредсједник Владе задужен за регионални развој Рафет Хусовић каже у интервјуу за Портал РТЦГ да су ставови политичких калкуланата преплавили наш медијски простор, да у јавности нема довољно простора напорима и успјесима Владе првенствено на економском плану, отварању нових радних мјеста, развоју инфраструктуре и туристичке привреде, али да Влада не води пропаганду, већ ради на добробит грађана.

РТЦГ: Како гледате на актуелну политичку ситуацију, на жестоке критике и позивање грађана да на улици сруше власт?

ХУСОВИЋ: Традиционално смо у Црној Гори склони да ствари гледамо из лошијег угла. Природно, улога критичара увијек је лагоднија. Но, када та критика не нуди конкретна рјешења, онда она прелази у лицемјерство које не доприноси грађанину, већ оптерећује ионако компликовану друштвену збиљу. Ако говоримо потпуно отворено о Црној Гори у 2019. години, признаћемо да неке ствари могу бити боље. Али исто тако треба да будемо поштени до краја – много тога је у Црној Гори данас боље него прије двије године, а још више у односу на период прије тога. Посебно ако гледамо период од обнове независности.

Осјећао сам потребу да се као потпредсједник Владе осврнем на изјаве политичких калкуланата које су ових дана преплавиле црногорски медијски простор. Поручујем им: Наша земља снажно и динамично иде напријед, и ову Владу нико неће поколебати у одлучности да грађани у Црној Гори живе боље и квалитетније.

РТЦГ: Критичари спочитавају власти да не води довољно рачуна о грађанима, о њиховим конкретним потребама.

ХУСОВИЋ: Нијесам евидентирао да је било ко од 'пријатеља грађанске Црне Горе' иједну ријеч саопштио о одлуци да и студирање у Црној Гори, а не само основна и средња школа, буде бесплатно, и да је тај трошак својој омладини платила Влада, не умањујући дуге сервисе и издвајања из буџета. Нити на чињенице да је у претходне двије године за нашу дјецу отворено преко 1.500 нових мјеста у вртићима, а реконструисано и изграђено преко 150 објеката у просвјети и здравству. Зар није вриједно помена да је ова Влада обезбиједила 150 специјализација младим љекарима, а да је 50 у плану за ову годину. Долазимо, дакле, до 200 специјалиста медицине који ће се старати о здрављу свакога од нас.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GOREРТЦГ: Ви лично сте задужени за регионални развој, па да се дотаткнемо и те теме. Рекли сте да је у Црној Гори данас боље него раније. Важи ли то и за равномјерни регионални развој?

ХУСОВИЋ: Прво и основно, наша посвећеност равномјерном регионалном развоју не може пасти у сјенку наручених прича о проблемима са реализацијом изградње аутопута. Наша развојна политика резултираће његовим завршетком током идуће године, захваљујући којој ће Сјевер добити развојни импулс какав моја и старије генерације нијесу могле ни замислити. Подсјетићу да је почетком овог мандата Владе било издато свега 5 грађевинских дозвола, а да их је од 2017. године издато 29.

Ко може мирне савјести да пренебрегава чињеницу да је реконструисан или изграђен сваки километар пута Подгорица–Будва. Затим пут Његуши – Цетиње, заобилазница Подгорица-Голубовци, путни правци Петровићи – Враћеновићи, Црквице – Вруља, Петњица – Беране, Драченовац-Рожаје-Беране, Мојковац-Рибаревине. Пут до Гусиња и Плава, преко територије Албаније, вриједан преко 11 милиона еура, скратиће за 2/3 удаљеност ових градова од Главног града. На то се надовезало преко 100 километара других путева који су изграђени или се граде. Политике регионалног развоја конкретизоване су и Законом о финансирању локалне самоуправе, а преко 10 милиона еура више добијаће од Владе општине на Сјеверу.

РТЦГ: Биљежимо и важне кораке у туризму на Сјеверу. Отворен је ски центар Колашин 1600, планирају се слични центри на Бјеласици на бијелопољске, мојковачке и беранске стране, као и ски центар у Рожајама.

ХУСОВИЋ: Хвала на том подсјећању. Наравно, напором премијера Марковића и челника ове Владе завршен је ски центар Колашин 1600, и створене су претпоставке да кредибилни инвеститори почну градњу престижних хотела на планини Бјеласици. Али није само Бјеласица. И Хајла отвара свој туристички потенцијал - тендер за набавку савремене жичаре вриједан 9 милиона еура данас је реалност. На нашим скијалиштима већ раде људи, и очекују нова радна мјеста у производњи и економији која ће се отворити у наредном периоду.

Ово је згодна прилика да се осврнем на критичаре: Да ли ико може да устврди да претходне двије године нијесу биле рекордне у туризму. Да је премашена милијарда еура прихода и отворено 59 хотела. Подсјетићу да је само прошле године отворено 14 хотела са 4 и 5 звјездица, а да смо, поређења ради, 2006. имали свега 2 хотела са 5 звјездица.

РТЦГ: Поменули сте и запошљавање, односно да је успјех ове Владе отварање нових радних мјеста.

ХУСОВИЋ: Ако скоро 12 000 нових радних мјеста није резултат који потврђује да је потенцијал за запошљавање пратио стабилну, и можемо рећи рекордну, стопу економског раста у претходне двије године, ако то не потврђује и да је координираним приступом поспјешен рад инспекцијских органа на начин да доприноси смањењу сиве економије - шта јесте? Влада је посредством Инестиционо-развојног фонда прошле године пласирала преко 200 милиона еура подршке привредницима, па је тим и другим мјерама преко 200 малих предузећа сачувано од стечаја. Тамо ради на хиљаде наших грађана, и ми сваког дана размишљамо о њиховој и будућности њихових породица. Агробуџети су достигли рекорде који ће досегнути 100 милиона еура уложених у нашу пољопривреду, фарме али и индивидуална газдинства.

Фабрика минералне воде Рада, симбол Бијелог Поља и Црне Горе, данас пуни флаше и пласира воду на тржиште. Тамо је донедавно био стечај, а данас захваљујући њој имамо прилику да сачувамо десетину милиона еура у свом привредном ситему, да запослимо нове људе и да извозимо кисјелу воду. Рада има НАТО код, и још 11 црногорских компанија има НАТО кодове за 143 национална производа. То је, између осталог, један од домета нашег чланства у Алијанси након јуна 2017. године чији бенефит грађани осјећају сваког дана.

И овдје ћу се зауставити. Није ми намјера да излистам све што смо радили и радимо. Ако се све ово није знало, и ако се не признаје, нећу на прву лопту казати да је зла намјера. То је можда тако јер не умијемо да се хвалимо и да радимо на личном, и пи-ару Владе. Неки људи просто – ћуте и раде.

Неки људи просто – ћуте и раде.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?