Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Сви морамо и приватно и јавно дићи глас против насиља над женама

Објављено: 18.03.2019. 17:44 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Несумњива је дужност сваког друштва које правду доживљава као своју стожерну врлину да се најодлучније супротстави насиљу над женама, изјавио је потпредсједник Владе Зоран Пажин на отварању конференције „Насиље над женама – примјена Истанбулске конвенције и отпор ретроградним процесима“ данас у Подгорици.

Оцијенио је да данас кривично законодавство Црне Горе у великој мјери усаглашено са Конвенцијом. „Обезбјеђена је додатна заштита тјелесног, психичког и социјалног интегритета жена увођењем нових кривичних дјела. Значајно су пооштрене казне код кривичног дјела насиље у породици или породичној заједници, на начин што је за основни облик овог кривичног дјела казна повећана са једне на двије године, док је за кршење мјере заштите од насиља у породици коју одреди суд или други државни орган предвиђена казна затвора до једне године, умјесто ранијих шест мјесеци,“ саопштио је Потпредсједник. 

Да би се умањила опасност од поновног извршења одређених кривичних дјела, подсјетио је, уведена је могућност да починиоцима кривичног дјела насиља у породици или породичној заједници буде изречена мјера забране приближавања жртви или удаљења из стана. „У складу са Конвенцијом, прописана је кажњивост нових облика кривичних дјела силовање и закључење ништавог брака. Такође, измјенама Закона о бесплатној правној помоћи, жртвама насиља у породици признато је право на бесплатну правну помоћ, на исти начин као и жртвама трговине људима,“ навео је.

Указао је да је у септембру прошле године потписан нови Протокол о поступању, превенцији и заштити од насиља у породици, којим су предвиђене унапријеђене процедуре и тјешња сарадња државних органа и цивилног сектора у борби против породичног насиља и насиља над женама.

„Без обзира на постигнуто, у овој области можемо и морамо урадити више. Препоруке прошлогодишњег извјештаја ГРЕВИО Комитета о имплементацији Истанбулске конвенције у Црној Гори дају нам веома добре смјернице у том правцу,“ саопштио је Потпредсједник.

Нагласио је, међутим, да се насиље над женама не може у потпуности искоријенити само законима и казнама. „Неопходно је да цјелокупно друштво и сви ми као појединци, и јавно и приватно, дигнемо глас против насиља над женама и пошаљемо јасну поруку да се оно у Црној Гори не смије и неће толерисати,“ рекао је потпредсједник Пажин. 

Изразио је увјерење да је то једини начин да неподијељена осуда насиља над женама постане чврсто утемељена морална норма у Црној Гори. „Тек тада ћемо са сигурношћу знати да смо као друштво достигли завидан ниво свијести о правом значењу правде и правичности,“ оцијенио је.

Потпредсједник је изразио захвалност организаторима конференције, као и бројним другим партнерима из цивилног сектора и међународне заједнице, за значајне напоре које у континуитету улажу у остварење ове вриједне друштвене мисије. „Било да пружате подршку и заштиту жртвама насиља, афирмишете женско предузетништво или снажите грађанска и политичка права жена, вашим радом без сумње доприносите да будућим генерацима оставимо безбједнију, праведнију и богатију Црну Гору. Увјеравам вас да на овом путу еманципације и просперитета црногорског друшва у Влади Црне Горе имате искреног и поузданог партнера,“ закључио је Потпредсједник. 

Конференција о Истанбулској конвенцији партнерска је иницијатива Министарства правде, Министарства унутрашњих послова, Министарства људских и мањинских права и Женске политичке мреже, у оквиру Програма за родну равноправност који финансира Делегација Европске уније, а спроводи УНДП.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?