Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић и амбасадор Орав обишли кориснике ИПАРД лике подршке: Охрабрујући резултати бесповратне подршке

Објављено: 19.03.2019. 18:38 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовиц́ и с̌еф Делегације ЕУ у Црној Гори Аиво Орав обишли су предузетнике  у Подгорици, Голубовцима и Тузима, који су корисници бесповратне подрс̌ке кроз ИПАРД лике програм.

Укупно 14 предузећа са овог подручја инвестирало је више од 1,25 милиона еура, са потенцијалном бесповратном подршком од 535 хиљада еура. Европска унија обезбиједила је три четвртине новца, док је једна четвртна опредиљена из националног буџета. 

Амбасадор Европске уније у Црној Гори Аиво Орав истакао је да је импресиониран конкретним резултатима ЕУ подршке црногорским предузетницима у области пољопривреде и прераде хране.

 „Увјерио сам се да предузетништво пољопривредника унапређује свакодневни живот грађана Црне Горе - што се тиче повећања производње, али и испуњавања високих стандарда прераде, отварања нових радних мјеста и доприноса економском развоју Црне Горе“, казао је амбасадор Орав на конференцији за новинаре одржаној у Винарији Рајковић на Ублима .

MPRRMPRR

Симовић: Нови капацитети, достигнути стандарди, отворена нова радна мјеста  

Потпредсједник Симовић је оцијенио да црногорска пољопривреда, уз издашну подршку ЕУ и Владе Црне Горе, уз посвећен и напоран рад вриједних домаћина и предузетника, снажно напредује и све више је препозната као шанса за уносан бизнис.

„Прије реализације ових инвестиција у 14 предузећа радило је 59 запослених и са њима је било директно повезано 2.058 коопераната. Реализацијом ових инвестиција, поред унапређења конкурентности, отворено је још 21 ново радно мјесто и отворене нове могућности за проширење кооперантске мреже. Дакле, све заједно преко 2.100 радних мјеста везано је за пословање и резултате рада ових предузећа“, казао је потпредсједник Симовић истичући да је охрабрен са новим, савременим прерађивачким капацитетима, достигнутим стандардима квалитета и безбједности хране, повећањем обима производње и унапређењем конкурентности.

Он је подсјетио на резултате које је Црна Гора постигла у дијелу усаглашавања производних објеката са ЕУ захтјевима за безбједност хране, наводећи да је приликом прве категоризације објеката (2014) усклађено било само 14 објеката, а да данас укупно имамо 224 објекта за производњу хране који су потпуно усаглашени са ЕУ захтјевима.

„Ови искораци су допринијели унапређењу конкурентности, што је веома значајно за одрживост бројних радних мјеста и гаранција за отварање нових у сектору пољопривреде“, казао је Симовић.

MPRRMPRR

Убрзати обраду захтјева за ИПАРД подршку

Сумирање резултата ИПАРД лике пројекта, била је прилика и да се да пресјек реализације великог ИПАРД-а, кроз који ће бити инвестирано укупно 87 милиона еура уз бесповратну подршку од 39 милиона еура из ЕУ претприступих фондова и око 11 милиона еура из националног буџета. На два објављена позива пријавило се 430 заинтересованих.

Амбасадор Орав је оцијенио да је интересовање за ИПАРД превазишло очекивања, што показује да су пољопривредници спремни да прихвате изазове модернизације и развоја, због чега живот у руралним подручјима има будућност у Црној Гори.

 

„Велики број пријава, међутим, захтијевао је више напора и више времена за уговарање, па бих подстакао националне власти да уложе напор за бржу обраду захтјева, како би се објавили нови позиви и обезбиједила пуна апсорпција ИПАРД средстава“, казао је Орав.

Симовић је подсјетио да су расписани јавни позиви за подршку примарној производњи кроз Мјеру 1 и подршку преради кроз Мјеру 3. За бесповратну подршку за прераду пристигло укупно 45 захтјева од којих је одобрено и већ уговорено 20 пројеката. Укупна вриједност уговорених инвестиција износи око 6,2 милиона €, а износ бесповратне подршке је око 2,6 милиона €.

За бесповратну подршку за примарну производњу примљено је укупно 389 захтјева, за инвестиције од око 23 милиона еура. Према ријечима Симовића, након пријема захтјева, у складу са правилима и процедурама ЕУ упућено је 375 захтјева за допуну документације.

„До данас је укупно уговорен 31 пројекат и овом приликом позивам све надлежне институције да додатно убрзају своје активности“, казао је Симовић, најављујући да ће након реализације првог циклуса бесповратне подршке за производњу и прераду бити покренут нови, као и да је у току процес акредитације за ИПАРД мјеру подршке диверзификацији активности у руралним подручјима.

MPRRMPRR 

MPRR

Амбасадор Орав позвао младе пољопривреднике да пријаве


Амбасадор ЕУ у Црној Гори, Аиво Орав изразио је задовољство што се и на терену увјерио да су црногорски пољопривредни произвођачи имали користи од ЕУ улагања, а што ће допринијети развоју укупне црногорске економије и живота грађана. Позвао је све пољопривреднике у Црној Гори, нарочито младе, да се пријаве за сљедеће ИПАРД позиве.

 

„Можда неће бити увијек лако, али на основу онога што сам видио у посљедња два дана – исплати се!“, поручио је амбасадор ЕУ у Црној Гори.

 

Конференцији за новинаре присуствовао је и градоначелник Подгорице Иван Вуковић који је казао да ИПАРД програм полако, али сигурно мијења лице Црне Горе, поготово рурална подручја.

 

„Посљедњих година се мијења тренд и људи се враћају селу, које представља најзвачајнију компаративну предност Црне Горе, јер наша села представљају нетакнуту природу, чисту воду и одличне услове за развој пољопривреде и живот“, поручио је Вуковић.


Током два дана, обишли су предузећа за прераду меса -  "ЕТЦ" у Тузима, Радиновић Компани” у Доњим Кокотима и предузеће Бранка Влаховића у Фармацима, предузеће за прераду рибе “АСК“ у Голубовцима, мљекару “Милк Компани” у Дрезги, предузеће за прераду млијека “Унион алименти” у Омербожовићима, затим предузеће за прераду воћа и поврћа “Натурал фрут” у Рогамима, као и винарије  “Вучинић” у Рогамима и „Рајковић“ на Ублима. Након конференције за медије одржане у Винарији Рајковић, посјетиће и погон за прераду воћа, поврћа, љековитог биља и печурки “Агровита-Ецо” на Старом Аеродрому, погон за прераду ароматичног и љековитог биља “Агролајф Монтенегро” у Тузима и винарију Зорана Вукчевића на Барутани.



ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?