Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Симовић: ЕУ Директива о нефер трговачким праксама историјски продор у пољопривреди

Објављено: 19.03.2019. 22:07 Аутор: мпрр

Влада Црне Горе улаже сталне напоре у правцу системског обезбјеђивања фер услова на тржишту хране, с обзиром да се у отвореној тржишној утакмици пољопривредници сусрећу са бројним изазовима. То су изазови са којима се сусрећу и европски произвођачи. Нова Директива о нефер трговачким праксама у ланцу снабдијевања храном, коју је усвојио Европски парламент 12. марта је путоказ и оквир и за црногорску пољопривредну политику“, оцијенио је потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић на данашњој коференцији за новинаре у Кучума, одржаној поводом представљања резултата ИПАРД лике пројекта бесповратне подршке.

Охрабрен искорацима који се постижу у сектору пољопривреде, а који значајно доприносе укупном развоју црногорске економије, отварању нових радних мјеста, очувању и унапређењу постојећих, Симовић је поручио да треба искористити све могућности да се ојачају наши произвођачи и ослободе елемената нелојалне конкуренције.

„Користим ову прилику да поздравим и да честитам Европском парламенту, Европској комисији и европском комесару за пољопривреду Филу Хогану на, слободан сам да кажем, историјском продору – усвајању Директиве о нефер трговачким праксама у ланцу снабдијевања храном. Ова Директива ће бити веома важна за даљу будућност европске пољопривреде, за одржавање стабилности дохотка пољопривредних произвођача и повећање животног стандарда грађана који зависе од пољопривредних и са њима повезаних активности“, казао је Симовић.

Ова Директива, како је истакао, је путоказ и оквир и за црногорску пољопривредну политику.

Симовић је казао да је на нивоу ЕУ оцињено да су све присутније нефер трговачке праксе које су посљедњих деценија постале усвојени модел понашања на тржишту пољопривредно-прехрамбених производа, које су доводиле у незавидан положај пољопривредне произвођаче и друге мање учеснике у ланцу снабдијевања храном.

„Због таквог модела понашања произвођачи су се суочавали са низом проблема: немогућност продаје производа, немогућност наплате дугова, предуги рокови плаћања и једнострано диктирање услова у уговорима, отказивање наруџби кварљивих производа у кратком року, повраћај непродатих производа, наплаћивање попуњавања полица и излагања роба и њиховог означавања и других.

Симовић је казао да је комесар Хоган с правом оцијенио да: „Сваки ланац је онолико јак, колико и његова најслабија карика“.

Кључно је, како је додао, да овај нови ЕУ пропис доноси праведније услове пословања на тржишту пољопривредних производа, да је правичан јер ојачава глас и преговарачку позицију пољопривредних произвођача.

И на нашем тржишту морамо ојачати ту најосјетљивију карику – наше произвођаче, ослободити их свих елемената нелојалне конкуренције и сачувати и оснажити бројна радна мјеста у сектору производње и прераде“, поручио је Симовић.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?