Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отварање Међународне конференције „Заједнички одговор у области сузбијања илегалних миграција и њиховог утицаја на тероризам": Једиствени приступ рјешење за ефикасније управљање илегалним миграцијама

Данас је у Будви, у хотелу Сплендид, отворена Међународна конференција „Заједнички одговор у области сузбијања илегалних миграција и њиховог утицаја на тероризам", чији је организатор и домаћин Управа полиције Црне Горе. Конференцију су, уводним излагањима, отворили министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић, директор Управе полиције Веселин Вељовић, извршна директорка ЕУРОПОЛ-а Катрин Де Бол, директор Централне дирекције за миграције и граничну полицију Републике Италије Масимо Бонтемпи и потпредсједник Сједишта Савезне полиције СР Њемачке Јирген Шуберт.







Са отварања конференције поручено је да је у управљању илегалним миграцијама потребан јединствен приступ, те да заједничко дјеловање држава региона и шире и усаглашени модалитети рјешавања ових изазова могу дати најефикасније резултате.

Biro za odnose s javnošću Vlade Crne GoreМинистар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић казао је да је данашња конференција добра прилика да учесници потврде спремност и одлучност да граде заједнички одговор на опасности које са собом носе глобалне терористичке пријетње, изазови нелегалних миграција и других облика криминала. Уједињени можемо постићи много, а свака размјена искустава помаже у креирању дугорочних политика, као и система који је отпоран и прилагодљив на промјене које се све брже дешавају у савременом свијету, казао је министар, уз очекивање да ће данашња дискусија додатно афирмисати активности и резултате Владе Црне Горе у свјетлу преговора за пуноправно чланство у Европској унији, и спровођење обавеза из преговарачких поглавља 23 и 24, која поред организованог криминала обухватају и миграције и борбу против тероризма.

Biro za odnose s javnošću Vlade Crne GoreДиректор Управе полиције Веселин Вељовић истакао је да је међународна сарадња значајан инструмент у рјешавању безбједносних изазова, као што су интегрисано управљање границама и илегалне миграције, јер се кроз јединствени приступ много ефикасније могу рјешавати пријетње и достизати мјерљиви резултати, посебно кроз форму успостављања снажне прекограничне сарадње. Чињеница да је црногорска територија до сада у мањој мјери кориштена за транзит страних бораца не смије да завара, посебно због дешавања којима смо сви свједоци, како у Европи, тако и шире. Из тог разлога, пуна пажња посвећује се међународној полицијској сарадњи и учешћу црногорске полиције у свим пројектима и активностима које се тичу тероризма, како би се правовремено размјењивале информације и превентивно дјеловало на овом плану, казао је директор Вељовић.

Извршна директорка ЕУРОПОЛ-а Катрин Де Бол, којој је ово прва посјета региону, нагласила је да државе Западног Балкана и Европске уније дијеле исте изазове и пријетње, те да се питање управљања илегалним миграцијама треба рјешавати заједничким напорима. Де Бол је казала да је Црна Гора поуздан партнер Европске уније и агенција за спровођење закона у рјешавању савремених безбједносних изазова и пријетњи.

На конференцији учествује око 70 учесника из 13 земаља. Учесници су делегације полиција из свих држава региона и неколико земаља Европске уније (Њемачке, Италије, Аустрије, Грчке, Хрватске и Словеније), као и представници међународних организација међу којима је и ЕУРОПОЛ и амбасада страних држава у Црној Гори.

Учесници ће током конференције размијенити мишљења, искуства и добре праксе у области сузбијања илегалних миграција, управљања миграторним токовима и утицаја који илегалне миграције могу имати на тероризам, уз препознавање видова сарадње и заједничког одговора у рјешавању ових изазова од важности како за регион тако и за државе Европске уније.











МУП, Управа полиције, Биро за односе с јавношћу Владе Црне Горе

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?