Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Квалитет живота ЛГБТИ особа наставља да се унапређује кроз нови стратешки документ

Објављено: 21.03.2019. 19:52 Аутор: ПР служба

Сигурност и једнакост у остваривању права свих својих грађана и грађанки, представља кључни приоритет Владе Црне Горе. У том контексту остваривање и заштита права ЛГБТИ особа се налази у врху њене агенде о људским правима.

С тим у вези, Влада Црне Горе је на данашњој сједници усвојила други по реду национални документ из области унапређења квалитета живота ЛГБТИ особа у Црној Гори за период 2019-2023 и пратећи Акциони план за 2019. годину.

Стратегија представља израз континуитета политике Владе Црне Горе и њене ријешености да социјалну искљученост ЛГБТИ особа у црногорском друштву и дискриминацију сведе на најмањи могући степен , те унаприједи квалитет њиховог живота. Реализација њених мјера представљаће резултат удружених напора Владе Црне Горе, организација цивилног друштва и бројних међународних партнера, а њеном имплементацијом додатно ће се оснажити принципи слободе, демократије, владавине права и поштовања људских права и слобода ЛГБТИ особа.

Овај документ представља одговор на уочен изазов у вези са пуним друштвеним прихватањем ЛГБТИ особа, те додатним јачањем друштвене перцепције о важности поштовања људских права и слобода свих наших грађана и грађанки.

Стратегија се темељи на извјештајима и препорукама бројних међународних тијела, којима су сугерисана унапређења у политици заштите ЛГБТИ особа, посебно са аспекта примјене закона на заштити њихових права и слобода, као и са аспекта њихове боље инклузије у различитим сферама друштвеног живота.

Средства потребна за реализацију мјера из петогодишње стратегије биће обезбјеђена у буџету Црне Горе.

Документ: Стратегија за унапређење квалитета живота ЛГБТИ особа у Црној Гори 2019-2023

Видео: Изјава Бланка Радошевић Маровић - Генералне директорице Директората за унапређење и заштиту људских права и слобода

Министарство за људска и мањинска права



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?