Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада усвојила три Акциона плана из области здравства

Објављено: 21.03.2019. 21:04 Аутор: Министарство здравља

Влада је на данашњој сједници разматрала и усвојила три Акциона плана из области здравства: Акциони план за спровођење Стратегије  за спречавање злоупотребе дрога за 2019-2020 годину, Акциони план за спровођење Националне стратегије превенције штетне употребе алкохола и алкохолом узрокованих поремећаја за период 2019-2020 године, као и  Акциони план за контролу резистенције бактерија на антибиотике, такође за наведени период.

Злоупотреба дрога и бројне озбиљне посљедице које она узрокује, представљају  стални изазов за сва друштва и државе, и захтијевају мултисекторски континуирани одговор заједнице у цјелини, у којем допринос морају дати појединци, породица, локална заједница, владине институције, цивилни сектор, међународне организације и остали.

Акциони план за  2019-2020 годину у овој области дефинише различите активности у циљу усмјеравања одговорних актера ка главним сферама интервенција, а односе се на области спровођења закона, царине, полиције, јавног здравства и здравствене заштите, система социјалне заштите, образовања и васпитања, као и међународну сарадњу.


Циљ свих активности које ће се спроводити у континуитету је смањење штетних посљедица злоупотребе дрога на појединца и на друштво у цјелини, на начин што ће се:

- примјењивати превентивни програми, посебно, у локалној заједници и у школској популацији;

- оснажити улога здравственог система у вези са раним интервенцијама и третманом коморбидитета повезаних са зависношћу;

- побољшати национални систем праћења и надзора и осигурати дјелотворна размјена и примјена информација.

Ова област ће се на посебан начин уредити доношењем водича и смјерница из свих сегмената који се односе на болести зависности од лијечења, третмана, рехабилитације, ресоцијализације, третмана у затвору, као и проблематику жена зависница.

Акциони план за спровођење Националне стратегије превенције штетне употребе алкохола и алкохолом узрокованих поремећаја у Црној Гори за период  2019-2020. године представља операционализацију стратешких циљева, а односиће се на:

-          Јачање одговора и улоге здравственог система;

-          Смањење доступности алкохола;

-          Подизање свијести и посвећености проблему и преузимање обавеза

-          Јачање активности у заједници и у радној средини

-          Контролу рекламирања  алкохолних пића

-          Дефинисање и спровођење дјелотворне политике у области вожње под утицајем алкохола

-          Смањење негативних посљедица конзумације алкохола и опијања

-          Смањење јавно-здравственог утицаја нелегалног и нерегистрованог алкохола

-          Обавезно праћење и редован надзор.

Имплементација овог стратешког документа и постигнути утицај у смањењу штете повезане са употребом алкохола биће ефикаснији уколико се успоставе и спроведу додатни механизми мониторинга и евалуације, а досадашња добра пракса обавезује нас  да  наставимо са спровођењем активности у циљу смањења  посљедица штетног конзумирања алкохол.

Влада је на данашњој сједници усвојила и Акциони план за контролу резистенције бактерија на антибиотике у Црној Гори за период 2019 – 2020. година. Документ је базиран на принципима међународних политика на тему антибиотика, а у складу са Стратегијом и Стратешким акционим планом Свјетске здравствене организације  за резистенцију на антибиотике за Европу, а дио је Националне стратегије за контролу резистенције бактерија на антибиотике за период 2017-2021. године.

Овај акциони план састављен је од низа циљева који се односе на промоцију и превенцију, унапређење служби, унапређење квалитетних информација на којима се заснива планирање у овој области, кроз информационе системе и спровођење истраживања, како би се зауставило ширење резистенције бактерија на антибиотике у хуманој и ветеринарској медицини у Црној Гори.

Циљ је да се реализацијом планираних активности постигне рационализација потрошње антибиотика, а самим тим и контрола ширења резистенције бактерија на антибиотике. Активности које ће се спроводити су:

-               Праћење потрошње антибиотика и резистенције бактерија на антибиотике

-               Едукација опште популације о штетности прекомјерне употребе антибиотика у ветерини;

-               Едукација здравствених и ветеринарских радника о рационалној употреби антибиотика

-               Израда националних водича и стручних упутстава за рационалну примјену антибиотика и антибиотика у ветерини.

Према подацима Агенције за лијекове и медицинска средства, потрошња антибиотика у Црној Гори биљежи одређен пад на нивоу примарне здравствене заштите, али је и даље висок степен потрошње антибиотика у болничком сектору.

Имплементација смјерница за антимикробну профилаксу у хирургији, условило је смањење потрошње резервних антибиотика у Клиничком центру Црне Горе. У периоду од септембра 2016. до септембра 2018.године смањена је потрошња резервних антибиотика за око 30%.  Овакав начин могао би бити и добар  примјер на нивоу општих и специјалних болница те се у новом Акционом плану сет активности за праћење резистенције бактерија на антибиотике односи и на све остале као здравствене тако и ветеринарске установе.

Реализација активности у претходном периоду довели су до пада потрошње антибиотика за 3,8%. с обзиром да је она и даље значајно већа него у државама Европске Уније, Министарство здравља ће, реализацијом мјера из овог Акционог плана, настојати да додатно смањи потрошњу антибиотика, а самим тим и ширење резистенције бактерија на антибиотике.

Министарство здравља

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?