Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Засиједао Савјет за конкурентност: Ове године фокус на четири кључне теме за пословни амбијент

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

   

Савјет за конкурентност је на В сједници, којом је предсједавао предсједник Савјета, премијер Душко Марковић, усвојила План рада Савјета за 2019. годину.

На основу анализе претходних искустава и препорука чланова Савјета одлучено је да сједнице Савјета буду фокусиране на унапријед дефинисане кључне теме које треба да резултирају позитивним утицајем на пословни амбијент. Планом је предвиђено да ове године буду одржане најмање четири сједнице – по једна у сваком кварталу. Након данашње сједнице, на којој је анализиран Предлог Закона о привредним друштвима, за ИИ квартал је предвиђена тема Пореска политика и сива економија, за ИИИ квартал Предлог Закона о раду и других аката којима је регулисана ова област, док је за ИВ квартал као тема предвиђена Дигитализација.

Савјет за конкурентност је размотрио Информацију Привредне коморе Црне Горе о потреби дораде Предлога закона о привредним друштвима. Секретаријат Савјета је задужен да формира Радну групу за анализу стања у области регистрације предузећа. Радна група је задужена да на сједници у ИИИ кварталу представи конкретно рјешење са изведивим акционим планом и носиоцима које ће бити дефинисано у складу са циљевима: поједностављење процеса оснивања бизниса, у смислу смањења потребног времена за регистрацију предузећа и смањења броја корака; омогућавање потпуне електронске регистрације; омогућавање електронске измјене података и статуса предузећа; побољшање базе података ЦРПС-а и повезивање са осталим релевантним регистрима; и дефинисање статуса и организације ЦРПС-а.

Предсједник Савјета је оцијенио, закључујући ову тачку дневног реда, да је циљ доћи до законског рјешења које ће бити најпогоднији за даљи развој црногорске економије, валоризацију потенцијала и стварање нове вријености те да у доради овог закона администрација не смије себи дозволити да игнорише ни једну сугестију пословне заједнице. „Морамо у овој области имати најбољу могућу регулативу јер доносимо законе за ново доба у којем ћемо бити дио европског и глобалног тржишта“ – рекао је предсједник Савјета, премијер Душко Марковић.

Размотрена је Презентација резултата истраживања Бијела књига: Инвестициона клима у Црној Гори, 2018. годину коју је доставио Савјет страних инвеститора у Црној Гори. Министарство финансија и Секретаријат Савјета за конкурентост су задужени да у сарадњи са ресорним институцијама припреме изјашњења на препоруке дате у Бијелој књизи. Препоруке се односе на ефикаснију имплементацију реформи у дијелу регистрације предузећа, даљих корака на унапређењу пореских процедура; модернизације рада катастарских и нотарских служби; као и наставак рада на: креирању основа за даља улагања у инфраструктуру, мјера раста и флексибилности тржишта рада и политике унапређења рада администрације и повећања њене ефикасности. Такође је препоручено усвајање регулаторног оквира за јавно-приватно партнерство и даље уређење фискалитета на локалном нивоу.

Савјет за конкурентност је размотрио Кључне налазе Извјештаја Америчке привредне коморе у Црној Гори о пословном амбијенту за период 2017-2018 година. У Извјештају, који је представљен 4. марта 2019, приликом гостовања предсједника Владе у Америчкој привредној комори у Црној Гори, наведено је, међу осталим, да укупна оцјена пословног амбијента у Црној Гори за период 2017-2018, на скали од 1 до 1О, износи 6,29, што представља напредак у односу на оцјену из претходног Извјештаја за период 2015-2016, када је износила 5,57. „Потврда унапређења пословног амбијента јесте чињеница да готово половина компанија чланица које су учествовале у истраживању сматрају да се пословна клима у њиховом сектору побољшала, док је у претходном извјештају је само 33% нашег чланства одговорило да је евидентно побољшање пословног амбијента. Дакле, основни налаз је да расте број компанија које уочавају повољан развој пословне климе, те да је пословни амбијент унапријеђен, али да постоји значајан простор за даљи напредак“ – рекао је на сједници представник Америчке привредне коморе у Савјету др Марко Мирочевић.

Извјештај садржи препоруке, међу којима, да је потребно у најранијој фази укључити представнике приватног сектора у процес израде и доношења закона и других прописа који имају утицај на пословни амбијент те стварање основа за конкурентно тржиште рада, у складу са најбољим праксама радног законодавства Европске уније.

Предсједник Савјета је у оквиру ове тачке дневног реда оцијенио да у перцепцији владавине права најавећи изазов представљају неформална економија и сиво тржиште, те да у том смислу треба одлучно наставити са спровођењем предвиђених мјера које већ дају резултате.

Предсједник Марковић је информисао Савјет о најновијим економским подацима које је у вријеме сједнице објавио Монстат. Раст БДП-а у Црној Гори је у ИВ кварталу 2018. износио 4,8%, а у цијелој 2018. години раст је, према прелиминарним подацима 4,9%. Истовремено је, навео је предсједник Марковић, раст у ЕУ28 износио 1,5%. Испред Црне Горе су, од чланица ЕУ, Малта са растом 7,2% и Мађарска и Летонија са растом од 5,1% у ИВ кварталу. Ниже стопе од Црне Горе у посљедњем кварталу прошле године имају државе региона: Словенија 4,1%, Сјеверна Македонија 3,7%, Србија 3,4% и Хрватска 2,3%, док БиХ и Албанија нијесу објавиле податке.

„Ово је изванредан резултат и потврда да смо добро радили. Позивам привреднике да дио профита реинвестирају и да отварају нова радна мјеста“ – закључио је предсједник Савјета, премијер Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?