Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић: Сарадња са државом Мејн једна од круна укупне сарадње Црне Горе и САД

Објављено: 26.03.2019. 22:30 Аутор: мод

Министар одбране, мр Предраг Бошковић, посјетио је данас савезну америчку државу Мејн. Он се том приликом у Огусти састао са гувернерком Џенет Милс (Јанет Миллс) и командантом Националне гарде, генерал-мајором Дагласом Фарнемом (Доуглас Фарнхам).

mod

Министар Бошковић је у разговору са гувернерком Милс истакао значај пуноправног чланства Црне Горе у Алијанси, те апострофирао улогу коју наша држава има у обезбјеђивању трајног мира и стабилности на Западном Балкану. Он је указао на значај свеобухватних билатералних односа Црне Горе и Сједињених Америчких Држава, уз став да је једна од круна тих односа управо Програм државног партнерства (Стате Партнерсхип Програм – СПП) Црне Горе и савезне државе Мејн, који је и базиран на многим компатибилностима наше земље са овом америчком савезном државом. Бошковић је нагласио и да су Министарство одбране и Војска Црне Горе посебно задовољни интензитетом одбрамбене сарадње коју, како је казао, треба снажити упоредо са развијањем односа у другим областима државног партнерства.

mod mod

Гувернерка Милс похвалила је свеобухватни напредак Црне Горе који је резултирао чланством у НАТО, те изразила задовољство квалитетом и садржајношћу Програма државног партнерства. Она је истакла да је савезна држава Мејн отворена за успостављање значајније сарадње са Црном Гором, посебно у областима као што су туризам, економија и образовање.

И током састанка са командантом Фарнемом, министар Бошковић је апострофирао садржајну одбрамбену билатералну сарадњу, истичући да Сједињене Америчке Државе представљају главног савезника и стратешког партнера Црној Гори у домену развоја одбрамбених способности. 

Он је казао да дугогодишње партнерство Војске Црне Горе и Националне гарде Мејна у оквиру поменутог Програма државног партнерства, не само активно и квалитетно повезује ове двије структуре, већ даје и посебно јасне резултате на плану унапређења постојећих капацитета црногорских оружаних снага. 

mod

Министар је изразио захвалност поводом подршке Националне гарде Мејна у јачању интероперабилности и спремности Војске Црне Горе за учешће у међународним мировним мисијама, као и помоћи у испуњавању услова за пуноправно чланство у НАТО. Бошковић је указао и на константно унапређење одбрамбене билатералне сарадње, посебно у областима сајбер одбране, развоја људских ресурса и заједничких вјежби и обука.

Генерал Фарнем је истакао да ће Национална гарда савезне државе Мејн наставити да снажно подржава Војску Црне Горе и у домену актуелног испуњавања циљева способности, те изразио очекивање да ће се одбрамбена сарадња двије државе наставити на обострану корист. Он је истакао задовољство да је управо СПП програм утицао на развој оружаних снага обје државе.

mod mod

Бошковић сјутра путује за Њујорк, гдје ће сјутра и прекосјутра имати низ билатералних састанака са званичницима УН, док ће у петак присуствовати министарском састанку УН посвећеном унапређењу глобалног мира и стабилности. 

Министарство одбране
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?