Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пуна подршка Владе Црне Горе за међународну размјену података у циљу спрјечавања корупције

Објављено: 27.03.2019. 16:13 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
    
Влада Црне Горе у потпуности подржава закључење Међународног споразума о размјени података у сврхе провјере извјештаја о имовини између земаља Југоисточне Европе, што би представљало први примјер овакве врсте размјене података у циљу превенције корупције у Европи, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин.

„Увјерени смо да ће тјешња регионална сарадња која ће бити обезбијеђена овим међународним уговором допринијети нашим напорима у изградњи праведног и безбједног друштва у Црној Гори – друштва које јасно осуђује, ефикасно спрјечава и одлучно кажњава сваки облик корупције,“ рекао је потпредсједник Пажин на отварању друге рунде преговора о закључењу Споразума данас у Подгорици. 

Оцијенио је да је ефикасна борба против корупције незаобилазна дужност сваке земље која жели да обезбиједи једнака права и могућности за све своје грађане и правни систем који подстиче стварање нове економске вриједности.

„Радује нас чињеница да је Регионална антикорупцијска иницијатва из Сарајева, под чијим окриљем је настао овај нацрт уговора, прихватила понуду Црне Горе да буде домаћин данашњег скупа. То је био наш израз двоструког опредјелјенја: како за борбу против корупције на националном нивоу, тако и за унапрјеђење регионалне и уопште међународне сарадње на овом плану,“ нагласио је.

Потпредсједник је указао на несумњиви значај међународне сарадње у овој области, додајући да би се закључивањем Споразума о размјени података у сврху провјере извјештаја о имовини обезбједила између земаља Југоисточне Европе директна размјена података који се односе на пријаву имовине.

„Често о борби против корупције говоримо у контексту преговарачног процеса о приступању Црне Горе Европској унији. Ипак, борба против корупције је најприје потреба и обавеза нашег друштва, а тек онда и потврда наше припадности заједници модерних европских демократија,“ навео је.

Оцијенио је оправданим наводе из преамбуле Нацрта споразума да корупција представља проблем и пријетњу за стабилност демократских институција, вриједности демократије, правду, правичност и добро управљање, као и прописно и праведно функционисање економија. „Зато, можемо рећи да је одлучност и интензитет борбе против корупције мјерило наше спремности и способности да заштитимо, сачувамо и унаприједимо највеће вриједности нашег друштва,“ закључио је Потпредсједник.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?