Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Богдановић-Јагланд: Охрабрени оствареним напретком, договорен наставак успјешне сарадње у реформи медијског законодавства у Црној Гори

Објављено: 27.03.2019. 17:01 Аутор: Министарство културе
MKUМинистар културе Александар Богдановић разговарао је у Стразбуру са генералним секретаром Савјета Европе Торбјорном Јагландом о законодавној реформи у области медија, као и о програмима Савјета Европе у области културе у којима Црна Гора активно учествује.

На састанку са генералним секретаром Јагландом министар Богдановић је указао на важност експертизе и препорука Савјета Европе, које за циљ имају даљи развој демократије, јачање владавине права и заштиту људских права и слобода, што значајно помаже и доприноси Црној Гори на њеном европском путу. 

"Дозволите ми да Вам се и лично захвалим на подршци коју експерти Савјета Европе пружају у реформи медијског законодавства и да нагласим да је Савјет Европе остао најважнија референтна тачка у нашим настојањима у правцу унапријеђења медијских политика," истакао је министар Богдановић. 

Министар је информисао генералног секретара Јагланда о даљим активностима на изради медијских закона Црне Горе у чију су израду укључени и експерти Савјета Европе. 

Генерални секретар Савјета Европе Торбјорн Јагланд је истакао да је охрабрен евидентним напретком у реформи медијске области, будући да је са посебном пажњом пратио изазове са којим се суочавала медијска сцена у претходном периоду. Истакао је спремност Савјета Европе да и у наредном периоду обезбиједи потребну експертску подршку, а све у циљу обезбјеђивања квалитетних законских рјешења која третирају ову област.

У контексту размјене мишљења у дијелу који се односи на Платформу Савјета Европе за заштиту новинарства и безбједност новинара, констатовано је да Црна Гора представља добар примјер сарадње. С тим у вези, Савјет Европе је похвалио активности Црне Горе у смислу редовних ажурирања активности у вези са притужбама које се налазе на платформи.

Саговорници су поздравили учешће Црне Горе у потпорном фонду Савјета Европе за кинематографију Еуримагес, чији је активни члан од почетка ове године и изразили увјерење да ће средства која Фонд обезбјеђује значајно допринијети развоју филмске индустрије у Црној Гори. 

Током сусрета, било је разговора и о активностима Црне Горе у програмима Савјета Европе у области културне баштине. Изражено је задовољство ојачаном сарадњом Црне Горе са секретаријатом Проширеног парцијалног уговора о културним рутама, а договорено је и разматрање могућности за укључивање Црне Горе у нове културне руте. 

Састанку је присуствовала и амбасадорка Црне Горе при Савјету Европе Божидарка Крунић

Министарство културе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?