Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић - Гутереш: Црна Гора континуирано доприноси свјетском миру учешћем у међународним мисијама

Објављено: 28.03.2019. 14:28 Аутор: мод
Министар одбране, мр Предраг Бошковић, састао се синоћ са генералним секретаром Уједињених нација, Антониом Гутерешом (Антонио Гутеррес).

Бошковић је истакао да Црна Гора почива на принципима на којима су засноване УН, те указао на снажну посвећеност мултилатерализму, а тиме и систему Уједињених нација као организацији која настоји да обезбиједи миран, стабилан и просперитетан свијет. Он је истакао да Влада Црне Горе односно Министарство одбране имају конструктивну улогу када је регион у питању, те да је примарни интерес наше земље да се у региону одржи стабилност и настави даљи напредак, посебно у односу на европске и евроатлантске интеграције. У том контексту, Бошковић је информисао генералног секретара Гутереша о реформи система одбране Црне Горе, са фокусом на историјско чланство у НАТО савезу.

Он је оцијенио да је у овим изазовним временима удружено дјеловање неопходно, јер се државе изоловано не могу изборити са безбједносним изазовима и пријетњама данашњице. Стога, истакао је министар, Црна Гора, као једна од најмлађих чланица Уједињених нација, снажно подржава процес реформе те организације, уз увјерење да она представља незамјењиву платформу у промовисању стабилности, сарадње и даљег економског развоја региона, што је значајна подршка земљама Западног Балкана на њиховом путу даљих реформи и демократизације. Бошковић је истакао да нема алтернативе мултилатерализму и Уједињеним нацијама као његовом стожеру, истичући да ће Црна Гора наставити са проактивном улогом јачања мира и спрјечавања конфликата на глобалном нивоу, уз нагласак на потребу за одлучнијом и јединственијом координацијом и активнијом улогом свих чланица УН-а.

Гутереш се захвалио на подршци реформама УН, те поздравио политику коју Црна Гора води, са посебним акцентом на политику афирмације сарадње у региону Западног Балкана. Он је изразио подршку европским интеграцијама Црне Горе, те истакао да је Црна Гора препозната као поуздан партнер у успостављању сарадње на нивоу шире међународне заједнице. Генерални секретар УН је нагласио да Црна Гора и данас потврђује опредјељење да континуирано доприноси свјетском миру и превенцији конфликата учешћем у међународним мисијама, те да је прави тренутак да се размотре нови модалитети изградње повјерења и управљања конфликтима у циљу доприноса изградњи стабилнијих и мирнијих друштава. Изразио је увјерење да ће Црна Гора остати посвећена отвореној политици добросусједства како би, на конструктиван начин, допринијела стабилности региона.

Министарство одбране
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?