Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић у Савјету Европе: Програми Савјета Европе изузетно значајни за развој црногорске културе

Објављено: 28.03.2019. 17:41 Аутор: Министарство културе
MKUМинистар културе Александар Богдановић је током посјете Републици Француској боравио у Стразбуру, гдје се јуче састао са замјеницом генералног секретара Савјета Европе Габриелом Батаини Драгони и генералном директорицом Директората за демократију Савјета Европе Снежаном Самарџић-Марковић.

На састанку са замјеницом Генералног секретара Батаини Драгони размотрене су активности Црне Горе у програмима Савјета Евопе у области културне баштине.

Током разговора о важности и значају учлањења Црне Горе у Еуримагес, министар Богдановић је истакао задовољство што је већ у првој години Управни одбор овог програма подржао реализацију филма “Авенге / Тхе Бусинесс оф Ревенге”, копродукционог пројекта Словеније, Србије и Црне Горе. "Ово је посебно значајно за нас, имајући у виду да је у плану Министарства културе активнија промоција Црне Горе као филмске дестинације, уз посебан акценат на подстицајне мјере за стране копродуценте," истакао је министар Богдановић.

Замјеница генералног секретара Батаини Драгони је изразила задовољство ојачаном сарадњом Црне Горе са секретаријатом Проширеног парцијалног уговора о културним рутама. Саговорници су размотрили могућност за укључивање Црне Горе у нове културне руте, које би, како су оцијенили додатно оснажиле развој културног туризма и промоцију наше државе у земљама које су дио програма. 

Разговарано је и о имплементацији програма Дани европске баштине, као и о укључивању Црне Горе у обиљежавање јубилеја, 70 година од оснивања Савјета Европе.

MKU
На састанку са генералном директорицом Директората за демократију Савјета Европе Снежаном Самарџић-Марковић, саговорници су констатовали изузетно висок ниво сарадње уз спремност за додатно интензивирање учешћа у програмима Савјета Европе. 

Министар је информисао генералну директорку Самарџић-Марковић о развоју програма креативних индустрија у Црној Гори, који требају да буду важан генератор локалног економског развоја. “Већ у првим мјесецима рада на развоју креативних индустрија, добили смо првих 10 производа који су резултат синергије креативности наших умјетника и умјешности предузетника. То нас охрабрује да снажно подржимо овај сектор који има велики потенцијал за развој.”, истакао је министар Богдановић.

Генерална директорица Снежана Самарџић-Марковић је охрабрила најављене активности на валоризацији културне баштине, исказујући спремност да експерти Савјета Европе пруже подршку овим активностима.

Током посјете Француској, министар Богдановић се састао са министром културе Француске Франком Риестером и генералним секретаром Савјета Европе Торбјорном Јагландом.


          





     
МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?