Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић на министарском састанку УН: Размотрити нове модалитете управљања конфликтима

Објављено: 29.03.2019. 21:56 Аутор: мод
Министар одбране, мр Предраг Бошковић, учествује данас на састанку министара одбране Уједињених нација на тему мировних операција.

mod

Састанак је окупио 112 високих представника држава чланица ове међународне организације, а отворио га је генерални секретар УН, Антонио Гутереш. Он је нагласио значај мултилатералног и интегрисаног приступа пружању одговора на савремене безбједносне изазове. Састанак је одржан у циљу јачања капацитета мировних операција под вођством УН-а и постизања најбољих резултата, са фокусом на иницијативу генералног секретара Гутереша „Акција за очување мира-А4П“. Потом је састанком предсједавао подсекретар за мировне операције, Жан Пјер Лакроа

Уједињене нације спроводе 14 мировних операција и мисија широм свијета, пружајући непроцјењиву подршку међународном миру и безбједности. 

На састанку је констатовано да циљ мировних мисија треба да буде дугорочно одрживо мирно рјешење, у складу са мандатом мисије и правилима међународног права. Такође, да је прави тренутак да се размотре нови модалитети изградње повјерења и управљања конфликтима, у циљу доприноса изградњи стабилнијих и мирнијих друштава, имајући у виду велике изазове са којима се суочава међународна заједница. Изазови су све бројнији и не познају границе, државе их саме и изоловано, не могу третирати, тако да УН представљају незамјењиву платформу у проналажењу заједничког рјешења. 

Црна Гора пажљиво прати развој ситуације у појединим конфликтним подручјима и чврсто је опредијељена да, сходно могућностима, настави да доприноси очувању и унапређењу међународног мира и безбједности. Такође, наша земља је спремна да прошири своје учешће у мировним мисијама УН. Војска Црне Горе учествује у мисији Уједињених нација за референдум у Западној Сахари (МИНУРСО), од 2016. године.

Бошковић је данас имао одвојени сусрет са министром одбране Ирске, Паулом Кехоем (Паул Кехое), којег је упознао са најважнијим активностима Црне Горе у реформи система одбране. Такође, разговарало се и о регионалној сарадњи, учешћу припадника ВЦГ у мировним мисијама и операцијама, као и безбједносним изазовима и пријетњама данашњице, који угрожавају вриједности савремених друштава. 

mod

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?