Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада континуирано ради на унапређењу односа са дијаспором: Представљена web апликација за евиденцију исељеника поријеклом из Црне Горе

Покретање web апликације за евиденцију исељеника је вриједан механизам за спровођење својеврсног пописа наше дијаспоре са свим њеним комплексностима, али и потврда чврсте опредијељености Владе Црне Горе да континуирано ради на унапређењу односа и политике сарадње са дијаспором, истакнуто је на данашњој промоцији нове интернетске платформе, одржаној у Подгорици у организацији Управе за дијаспору.

Пратећи дио презентације било је потписивање Уговора са донатором софтверског рјешења информатичком компанијом Неxтсенсе из Скопља, који су потписали директор Управе за дијаспору Предраг Митровић и сувласник фирме Неxтсенсе Саша Гавриловић.

Представљајући пројекат, директор Управе за дијаспору мр Предраг Митровић нагласио је да је web апликација један од модуса за спровођење својеврсног пописа нашег исељеништва који структуром питања и одговора на исте, омогућава да спознамо све комплексности наше дијаспоре, њену бројност, старост, интелектуалне, научне, стручне и друге потенцијале, концентрацију по појединим земљама и друге специфичности које се односе на њен статус и положај у земљама пријема и интерес за јачањем односа и веза са матичном земљом.

Располагање овим подацима изузетно је битно са становишта планирања унапређења односа измедју матице и дијаспоре, а њиховим бољим упознавањем и обрадом може се постићи идентификовање различитих ресурса исељеничких заједница и њиховог могућег доприноса развоју земље поријекла.

Митровић је посебно истакао да је ова апликација резултат заједничке сарадње Управе за дијаспору и наше дијаспоре у Републици Сјеверној Македонији, која је повезала Управу са софтверском фирмом Неxтсенсе из Скопља, донатором ове апликације. Тим поводом, захвалио се донаторској фирми, али и Заједници Црногораца у Републици Сјеверној Македонији, чијом заслугом је Црна Гора добила вриједну апликацију, која ће пружити одговоре и показатеље како и у којем правцу се може успоставити сарадња са дијаспором.

Директор Управе је позвао исељенике да се упишу у ову евиденцију, уз напомену да се подаци из исте могу једино употребљавати у јасно дефинисане сврхе и искључиво за потребе Управе за дијаспору, са посебним освртом на заштиту података о личности у оквиру законске регулативе.

Генерални секретар у Министарству вањских послова амбасадор Веселин Шуковић је указао на спремност матице да унаприједи односе на релацији држава Црна Гора и исељеништво. Навео је да су велика очекивања од ове апликације, која омогућава опсежно истраживање о битним одредницама наше дијаспоре тј. њене социјалне и културне профилације.

Шуковић је истакао да овакви пројекти такође отварају нове могућности дјеловања, сарадње и умрежавања нашој дипломатско-конзуларној мрежи, како би се изашло у сусрет интересима и потребама дијаспоре у одређеној земљи. Посебно је назначио да је ова апликација потврда чврсте опредијељености Владе Црне Горе односно ресорног министарства да континуирано ради на унапређењу односа и политике сарадње са нашом дијаспором. Акцентовао је да дијаспора заузима приоритетно мјесто у нашој вањској политици, као и да је Црна Гора свјесна капитала којег има у својој дијаспори. 

Повјереник Матице црногорске у Републици Сјеверној Македонији Мирољуб Орландић је исказао задовољство због реализације пројекта и истакао да је, уз помоћ Управе за дијаспору, пројекат добио своју коначну верзију и шире размјере. Он се посебно осврнуо на значај пројекта „Демографско-миграцијске карактеристике црногорских исељеника и њихових потомака“, који би омогућио боље сагледавање наших потенцијала у дијаспори, њихових миграторних кретања и боравака на тлу земље пријема.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?