Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада усвојила Информацију о емисији државних хартија од вриједности – обвезница на домаћем тржишту, у циљу обезбјеђивања средстава за финансирање буџета за 2019. годину

Објављено: 04.04.2019. 22:46 Аутор: Министарство финансија
Ministarstvo finansija

Влада Црне Горе је на данашњој сједници усвојила двије одлуке: Одлуку о емисији државних хартија од вриједности које доспијевају 2024. године и Одлуку о емисији државних хартија од вриједности које доспијевају 2026. године, а у циљу обезбјеђивања средстава за финансирање буџета за 2019. годину.

„Прва Одлука је на износ од 140 милиона еура и на 5 година отплате и каматном стопом од 3%, а друга Одлука је на износ од 50 милиона еура на период отплате 7 година и каматном стопом 3,5%“, саопштио је Генерални директор Директората за државни трезор у Министарству финансија, Драган Дармановић.

„За разлику од ранијих година када је номинална вриједност обвезнице износила 10,000.00 еура, номинална вриједност ове обвезнице ће износити 1.000,00 еура, и сматрамо да ће она на овај начин бити више ближа и прихватљивија за грађане и да ће грађани у већем броју учествовати у емисији обвезница од претходних година“, истакао је Генерални директор Дармановић.

Такође је нагласио да ће на овај начин држава настојати да мало више активира домаће тржиште и да развије домаће тржиште капитала и трговину хартијама од вриједности како би унаприједила овај облик трговине и омогућила обезбјеђивање средстава за финансирање буџета за 2019. годину.

ПР Служба
Министарства финансија

Видео - цијела конференције за медије: хттпс://yоуту.бе/п8П58АСЈСX4

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?