Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ХЛА лабораторија отворена у Подгорици

Објављено: 05.04.2019. 20:14 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Клинички центар Црне Горе и црногорски здравствени систем је, захваљујући Влади Црне Горе, Министарству науке, Министарству здравља и ентузијазму проф. др Марине Ратковић, богатији за још један важан сегмент, Лабораторију за ХЛА типизацију.

Тим поводом данас, 5. априла 2019. године, је одржано свечано отварање Лабораторије за ХЛА типизацију у Заводу за трансфузију крви Црне Горе.

На свечаном отварању присутнима су се обратили директор Клиничког центра Црне Горе др Јевто Ераковић, министар здравља др Кенан Храповић и министарка науке др Сања Дамјановић.

На самом почетку свог обраћања, министарка науке Сања Дамјановић, честитала је професорици Марини Ратковић и њеном тиму који су показали одговорност, професионализам и ефикасност, подјећајући да је ова лабораторија заправо дио пројекта Министарства науке. „У питању је грант који је подржан од стране Владе и финансиран из кредита Свјетске банке кроз специјалан пројекат ХЕРИЦ“, истакла је министарка.

Ministarstvo nauke

„Овим пројектом поред лабораторије, у којој ће се вршити важне анализе неопходне за трансплатацију органа, добијамо и обучен домаћи кадар кроз трансфер знања и технологија уз помоћ загребачког Клиничког центра“, додала је Дамјановић.

Као један од лијепих примјера „Науке за друштво“, пројекат има и важан економски аспект.
“До сада су управо ове важне анализе рађене у страним институцијама ван земље уз велике трошкове. Вриједност пројекта је око пола милиона еура, 70% (315 000 еура) је финансирано од старне Министартсва науке а 30% суфинансирано од стране Министартсва здравља. И управо сва ова уложена средства ће бити повраћена за само неколико година, што значи да је у питању и економски одржив пројекат”, навела је министарка науке.

За Црну Гору је важан и научноистраживачки аспект пројекта јер ће анализе бити рађене на домаћем терену, што ће омогућити праћење кретања разних болести у Црној Гори и добијање веома значајних научно истраживачких резултата из области медицине. Све наведено ће допринијети да се Црна Гора и њене медицинске институције регионално и интернационално препознају као озбиљни научноистраживачки центри у области медицинских наука.

Захваљујући подршци Владе и повећању буџета за 60%, Министарство науке има прилику да финансира овакве пројекте, као и друге у којима се препознаје значај научноистраживачке дјелатности у Црној Гори.

Министарство науке
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?