Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нухоџић: Услуге МУП-а у складу са потребама грађана и по мјери савременог друштва

Како би администрацију учинили што доступнијом грађанима и прилагодили потребама савременог друштва, Министарство унутрашњих послова ће у наредном периоду увести продужено радно вријеме у Подручној јединици за грађанска стања и личне исправе Подгорица. Овим поводом министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић обишао је ову организациону јединицу, која према статистици дневно пружи око 2000 услуга грађанима по различитим основама.



„Из разговора са службеницима, као и грађанкама и грађанима, проистекла је потреба да у наредном периоду, највјероватније у току мјесеца маја, продужимо радно вријеме у Подручној јединици за грађанска стања и личне исправе Подгорица од 7 до 19 часова, а пружање шалтерских услуга грађанима од 8 до 18 часова“, казао је министар Нухоџић.

Циљ ове одлуке је, како је казао министар, да комуникација МУП-а са грађанима буде што квалитетнија, да службе буду што ефикасније и ближе грађанима, те да се скрати вријеме чекања на шалтерске услуге.

Министар је подсјетио да је актуелно радно вријеме подручних јединица и филијала за грађанска стања и личне исправе у црногорским градовима од 7 до 15 часова, до је рад са грађанима организован у пероду од 8 до 14 часова.

Овом приликом он је најавио увођење десеточасовног радног времена од 7 до 17 часова, односно пружање услуга грађанима од 8 до 16 часова у подручницама у приморским градовима, које ће бити успостављено током љетњих мјесеци – од јуна до августа - како би услуге грађанима, туристима и привредницима у овом дијелу земље учинили што доступнијим и квалитетнијим у најфреквентнијем периоду године.

Министарство унутрашњих послова такође ради на реализацији пројекта увођења докумената треће генерације, што ће, како је најавио министар, у великој мјери објединити услуге из домена јавне управе и повећати квалитет услуга, у складу са стандардима Европске уније.

Динамика активности Министарства унутрашњих послова у области грађанских стања додатно је оснажена и подршком организацији конзуларних дана, током којих услуге прибављања путних исправа чинимо доступним и нашим грађанима у иностранству посредством мобилне биометријске канцеларије МУП-а, а ова добра пракса наставиће се и у наредном периоду.

Biro za odnose s javnošću Vlade Crne Gore Biro za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?