Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић на демонстрацији Белл хеликоптера: Таква опрема јача нашу улогу у овом дијелу Западног Балкана

Објављено: 08.04.2019. 20:42 Аутор: мод
Министар одбране, мр Предраг Бошковић учествовао је данас на Дану демонстрације хеликоптера компаније Белл Хелицоптер Теxтрон, који су организовали Министарство одбране, Амбасада Канаде и компанија Белл за Европу.

На војном аеродрому „Књаз Данило“ у Голубовцима, бројним гостима и представницима медија приказане су карактеристике Белл хеликоптера типа 412 ЕПИ, које посједује Ваздухопловство Војске Црне Горе, али и новог, типа 505 Јет Рангер X

mod

Министар Бошковић је нагласио да је флота газела које су у саставу ВВЦГ прилично стара, будући да су Газеле старије од 30 година и да МО размишља да у наредних 5 година замијени комплетну флоту газела са хеликоптерима сличних карактеристика, а један од тих је свакако Белл 505. То ће пилотима и, за сада, једној пилоткињи међу њима, омогућити значајнију сигурност и безбједност у обављању задатака. 
  
“Наше оружане снаге су мале али, као дио Алијансе, вјерујем да имамо веома важну улогу у овом дијелу Западног Балкана, коју са оваквом врстом опреме, какву нам представља Белл хелицоптерс, можемо обављати на још бољи начин”, истакао је министар Бошковић.

mod 

Он је нагласио свесрдне напоре свих који су учествовали у набавци постојећа три Белл хеликоптера, сада у власништву Војске Црне Горе, од представника Министарства одбране и Војске Црне Горе, до саме компаније Белл хелицоптерс, али и канадске и америчке амбасаде.

“Сви су помогли да обавимо овај посао, брзо и једноставно”, истакао је Бошковић, прецизирајући да је комплетан посао одрађен за невјероватних непуних девет мјесеци.

mod

Иначе, сарадња са Канадском комерцијалном корпорацијом и Амбасадом Канаде омогућила је да Војска Црне Горе и њено Ваздухопловство данас, први на Балкану, посједују Белл-ове мултифункционалне хеликоптере, 412 ЕПИ.

mod

Дану демонстрације хеликоптера присуствовали су и амбасадорка Канаде у Црној Гори, Кети Чаба, као и генерални директор компаније Белл Хелицоптер Теxтрон за Европу, Данкан Ван де Велде. Амбасадорка Чаба је истакла да ће Канада наставити да подржава свеукупне напоре Црне Горе у унапређењу црногорског система одбране, те изразила задовољство што је управо сарадња између двије земље на пољу одбране резултирала набавком три мултифункционална хеликоптера. 

mod

Ван де Велде је казао да је његова компанија посебно поносна на сарадњу са Црном Гором, те да се нада да ће се она наставити и унаприједити у будућности. 

mod

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?