Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јавни извршитељи дали значајан допринос ефикаснијем остварењу права грађана

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

ФОТО: Потпредсједник Владе Зоран Пажиин примио представнике Коморе јавних извршитеља (13,6 МБ)

Данас, пет година након почетка рада јавних извршитеља, грађани, привредници и инвеститори у Црној Гори свједоче знатно бржем и ефикаснијем остварењу права и повољнијем амбијенту за пословање, саопштио је потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин на састанку са представницима Коморе јавних извршитеља данас у Подгорици.

Вријеме је показало, навео је потпредсједник, да је одлука Владе из 2014. године да покрене темељну реформу система извршења судских пресуда и уведе самосталну и независну извршитељску функцију била добра и оправдана, будући да је успостављен знатно ефикаснији, бржи и јефтинији поступак извршења судских пресуда.

Нагласио је значај доприноса који јавни извршитељи дају остварењу правде у Црној Гори, обезбјеђујући ажурно испуњавање законских обавеза према повјериоцима и носиоцима имовинских права. Овим се, додао је потпредсједник, значајно растерећују судови, док се грађанима и привреди обезбјеђује ажурније и ефикасније остварење права која су им била ускраћена.

Предсједник Коморе јавних извршитеља Видак Латковић је навео да су у протеклих пет година јавни извршитељи у Црној Гори имали у раду чак 350,000 предмета. Нагласио је да број предмета опада сваке године, што свједочи о повећаној дисциплини у испуњавању законских обавеза и већем степену остварења права повјерилаца. Саопштио је да је Комора формирала посебну комисију која ће, у сарадњи са Министарством правде, вршити редовне интерне контроле рада јавних извршитеља.

Потпредсједник Пажин је подсјетио да Министарство пажљиво прати и врши надзор над законитошћу рада јавних извршитеља. Нагласио је да Министарство правде има изузетно добру сарадњу са Комором јавних изврштитеља, са којом тијесно сарађује како на снажењу стучних капацитета јавних извршилаца, тако и на обезбјеђивању стриктног поштовања етичких и професионалних стандарда извршитељске функције. Оцијенио је да је покретање одговарајућих поступака, укључујући и одстрањење из службе мањег броја несавјесних извршитеља, у протеклом периоду допринијело јачању професионализма и одговорност извршитељске функције.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЗА ПОЛИТИЧКИ СИСТЕМ, УНУТРАШЊУ И ВАЊСКУ ПОЛИТИКУ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?