Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 117. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

   

Влада Црне Горе је на 117. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић усвојила Извјештај о реализацији Програма рада Владе Црне Горе за И квартал 2019. године. Укупна реализација Програма рада Владе за И квартал 2019. године износи 85,3 одсто, док се већина преосталих обавеза налази у завршној фази обраде или усаглашавања са Европском комисијом.

Реализација обавеза из Програма рада Владе за И квартал 2019. године у надлежности Комисије за политички систем, унутрашњу и вањску политику је 95,5 одсто, док је реализација обавеза из надлежности Комисије за економску политику и финансијски систем 76,5 одсто.

Усвојен је и Извјештај о реализацији закључака Владе Црне Горе за 2018. годину. Проценат реализације закључака у претходној години је 88,9 одсто.

У расправи је исказано задовољство степеном реализације закључака у претходној, као и обавеза предвиђених Програмом рада Владе у првом кварталу текуће године.

Влада је усвојила Први квартални извјештај о реализацији обавеза из Програма приступања Црне Горе Европској унији за период 2019-2020, који садржи пресјек стања о реализованим активностима и по поглављима и по ресорима. Представљајући Извјештај констатовано је да је од укупно 72 обавезе које су предвиђене за први квартал, испуњено 50, односно 69 одсто.

Дата је сагласност за финансијску подршку за суфинансирање предложених спортских клубова из И категорије спортова који се налазе на програму Олимпијских игара. Тим поводом, Влада је задужила Министарство спорта и младих да, на основу достављених програма спортских клубова који се односе на обављање спортских дјелатности и реализацију спортских активности у 2019. години, а у оквиру опредијељених средстава, утврди појединачне износе за суфинансирање предложених спортских клубова. Министарство је за ову намјену обезбиједило средства у износу од 300.000 еура, а одабир спортских клубова за суфинансирање је вршен у односу на сљедеће критеријуме: учешће и резултати на међународној сцени, традиција, равномјерни регионални развој, успјех из претходне године, равноправна заступљеност мушкараца и жена.

Више чланова Владе у дискусији је изразило пуну подршку принципијелној политици Министарства спорта и младих истичући да је ова политика добила једногласну подршку и на сједницама Владиних сталних радних тијела.

У циљу ефикаснијег вођења финасијских истрага, као и прецизирања и усаглашавања појединих одредби, утврђен је Предлог закона о измјенама Закона о одузимању имовинске користи стечене криминалном дјелатношћу. У дискусији је истакнуто да овај Закон представља снажно оружје у борби против криминала, под условом да се користи уз високу стручност и професионални интегритет свих који га примјењују.

Влада није прихватила Амандман на предлог закона о измјенама и допунама Закона о државним симболима и Дану државности Црне Горе (предлагач посланик Андрија Поповић).

Усвојен је Трећи полугодишњи извјештај о реализацији мјера из Акционог плана за имплементацију Стратегије реформе правосуђа за период 2017-2018. Од укупно 158 предвиђених активности реализовано је 12 – 8 одсто, у континуитету се реализује 130 активности, односно 82 одсто, дјелимично је реализовано 9 или 6 одсто, а 7 активности – 4 одсто је нереализовано. Будући да је овај извјештај посљедњи Извјештај о реализацији активности из Стратегије реформе правосуђа 2014-2018, изражено је задовољство степеном реализације активности и задужени су органи надлежни за реализацију мјера из Акционог плана да спроведу све преостале активности.

Влада је усвојила Информацију о приједлогу Уговора о дугорочном зајму у износу од 19.000.000 еура између Кинеске развојне банке и Инвестиционо-развојног фонда Црне Горе А.Д. и дала сагласност на текст Уговора. Износ од 19.000.000 еура биће усмјерен предузетницима и малим и средњим предузећима, а намијењен је за подршку ликвидности црногорске привреде – клијената Инвестиционо-развојног фонда.

Влада је усвојила Информацију о приједлозима уговора који се реализују у оквиру друге фазе „Програма енергетске ефикасности у јавним зградама" и прихватила Уговор о пружању консултантских услуга за пројекат „Развој софтвера за прорачун енергетских карактеристика зграда" и Анекс Уговора о извођењу радова на објектима из кластера В, којим се рок за завршетак радова на Заводу Комански мост, због објективних разлога, продужава са 150 на 210 дана. Реализацијом „Програма енергетске ефикасности у јавним зградама – фаза лл“ обухваћена је примјена мјера на одабраним образовним и социјалним установама и административним објектима, као и пратеће мјере: набавка софтвера за прорачун енергетских карактеристика зграда, успостављање система за мониторинг потрошње енергије, система за енергетски менаџмент и сл. За имплементацију Програма обезбијеђена су средства од 20 милиона еура из кредита КфW банке и донација од 2,7 милиона, а вриједност уговорених и изведених радова на објектима из друге фазе износи 11,6 милиона еура.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?