Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Засиједала Комисија за сузбијање сиве економије: оснажени новим капацитетом и заједничким интересом крећемо у интензивније и квалитетније сузбијање сивог тржишта

Služba za odnose s javnošću


Комисија за сузбијање сиве економије једногласно је закључила на првој сједници одржаној данас у проширеном саставу, у складу са прошлонедјељном одлуком Владе, да надлежни органи одмах појачају интензитет и квалитет борбе против свих облика сиве економије сада и формално оснажени заједничким ставом представника извршне власти, надлежних инспекцијских органа, пословне заједнице и синдиката.

На сједници којом је предсједавао предсједник Комисије, потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић, истакнуто је да Комисија, у новом саставу који покрива цио спектар релевантних друштвених субјеката, шаље снажан сигнал заједничког става, интереса и синергије у савладавању изазова сиве економије и то партнерски, у интересу запослених, пословне заједнице и додатних прихода за фондове за здравство и образовање, самим тим у интересу свих грађана Црне Горе.

„Комисија у овом саставу треба да буде аларм, будилник за поједине институције које не раде како треба, али и за појединце. Као Комисија, инсистираћемо на награђивању оних који буду радили квалитетно и ефикасно и санкционисању оних који не буду успјели да одговоре задацима“ – рекао је предсједник Комисије.

На сједници су презентирани извјештаји надлежних органа о резултатима борбе против сиве економије у И кварталу 2019. године те извјештаји о укупним трендовима на тржишту рада и о сивој економији у туризму. Комисија је у вези са тим констатовала да су извјештаји показали да је сиво тржиште радне снаге активно током цијеле године те да се фокус надлежних органа не може односити само на туристичку сезону. Посебно је указано да је структура запослених у привреди таква да 53,5 одсто привредних субјеката има по једног запосленог, док у области туризма и угоститељства по једног запосленог има 2.487 субјеката односно 42,50 одсто оних који се баве том дјелатношћу. Формално по једног запосленог има 147 хотела – указано је на сједници. У том контексту је закључено да су микро, мала и средња предузећа један од кључних генератора сиве економије у Црној Гори те да ти привредни субјекти буду у непосредној будућности подвргнути ригорозним контролама надлежних органа. „Морају инспекције хитно њима закуцати на врата“ – рекао је на сједници предсједник Комисије додајући да они имају избор – да пријаве запослене прије доласка инспекција.

Представници бизнис заједнице и синдиката исказали су задовољство чињеницом да су укључени у борбу против сиве економије истичући да у потпуности дијеле интерес њеног сузбијања. На сједници је посебно истакнута потреба јачања капацитета надлежних инспекцијских служби и неселективности у њиховом приступу односно досљедног поштовања закона што треба да покаже принципијелну политику државе. Указано је и на потребу осавремењивања одређених рјешења те је с тим у вези најављено издавање нове акцизне маркице која ће садржавати највиши степен заштите.

Комисија, конституисана прошле године од представника Министарства финансија, Управе полиције, Управе царина, Пореске управе и Управе за инспекцијске послове, допуњена је прошле седмице на предлог Кабинета потпредсједника Владе за економску политику и финансијски систем, представницима Министарства одрживог развоја и туризма, Министарства рада и социјалног старања – Директората за тржиште рада и запошљавање као и представницима Привредне коморе Црне Горе, Уније послодаваца, Америчке привредне коморе, Савјета страних инвеститора, Савеза синдиката Црне Горе и Уније слободних синдиката.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?