Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијери Марковић и Ли разговарали у Дубровнику: Прва дионица Аутопута ће бити завршена у догледном року, по највишим стандардима и у пуном квалитету

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Завршетак приоритетне дионице Аутопута Бар – Бољаре била је најважнија тема данашњих разговора предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића и предсједника Државног савјета НР Кине Ли Кећијанга – рекао је премијер Марковић у изјави за јавност након разговора вођених у Дубровнику на Самиту Кине и 16 држава Централне и Источне Европе.

„То је била најважнија тема данашњег билатералног састанка. Предсједник Ли Кећијанг је јасно саопштио да је већ дао инструкције њиховој компанији да заврши прву дионицу Аутопута у догледном року, и не само то, него и да радови буду изведени по највишим могућим стандардима и у пуном квалитету“ – рекао је наш премијер.

Додао је да ни до сада није било дилеме, а да је ни надаље нема да ово није само комерцијални пројекат између Владе Црне Горе и кинеске компаније ЦРБЦ већ да је то и пројекат двије државе и двије Владе.

„Отворили смо и могућности за сарадњу на наставку радова, на сљедећим дионицама Аутопута, од Матешава до Андријевице и од Андријевице до Бољара. Јасно је саопштено да су њихове компаније заинтересоване да конкуришу на јавном позиву за извођаче радова на те двије дионице. Очекујем њихово велико интересовање. Наравно, и интересовање других компанија“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе Црне Горе је казао да је његов састанак са предсједником Државног савјета НР Кине био веома конструктиван и да је било ријечи и о кинеској донацији од пет милиона за реконструкцију моста на Ђурђевића Тари као и о стварању предуслова за почетак радова.

„Кина је такође заинтересована да настави сарадњу са Црном Горим и на другим питањима, и у другим секторима, не само у инфраструктури, већ и у пољопривреди, зеленој економији, индустрији и градњи производних капацитета у Црној Гори“ – рекао је премијер Марковић додајући да су разговори били одлични, те да су наша очекивања велика.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Упитан да прокоментарише ставове појединих европских званичника, међу којима и комесара за проширење и сусједску политику Јоханеса Хана да инвестиције из НР Кине нијесу добродошле и да могу државе довести у „дужничко ропство“ премијер Душко Марковић је рекао да не разумије такав приступ.

„Одговорност за сваку инвестицију, посебно капиталну инвестицију у једној земљи, и у Црној Гори, преузима Влада. Неће ваљда комесар Хан или било ко у Европи довести у питање да Црна Гора почне радити свој први аутопут као предуслов укупног развоја и повезивања не само регионалног него и европског. Ми смо потпуно свјесни и ризика које та инвестиција носи, али смо такође и способни да одговоримо финансијским изазовима. Као што знате у ове три године њих није било. Тај аутопут се финансира из кредита Еxим банке, али и у износу од 15 одсто из црногорског буџета. Дакле, нема никаве дилеме да ова инвестиција и начин њеног финансирања може довести у питање стабилност наших јавних финансија“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе.

Премијер Душко Марковић је додао да мисли да у посљедње вријеме видимо и конкретне догађаје тим поводом, да престаје страх од кинеског инвестирања не само у Црну Гору него и у Европу. Као илустрацију је навео да су се прије неки дан у Бриселу састали предсједник Државног савјета НР Кине и предсједници Европске комисије и Европског савјета.

„Потписана је заједничка изјава која иде у правцу договора о слободној трговини и инвестицијама које подразумијевају фер и поштене односе, транспарентност и недискриминацију. Дакле, нема страха од кинеских инвестиција, вјерујем ни за Европу, а ни за Црну Гору“ – закључио је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић у изјави за јавност након састанка са предсједником Државног савјета НР Кине Ли Кећијангом.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?