Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црногорска делегација на прољећном засиједању ММФ-а и Свјетске банке

Објављено: 13.04.2019. 14:16 Аутор: Министарство финансија
Ministarstvo finansija

Делегација Црне Горе, коју предводе министар финансија, Дарко Радуновић и гувернер Централне банке Црне Горе, Радоје Жугић, учествује на прољећном засједању Међународног монетарног фонда и Свјетске банке. Делегација се састала са више високих званичника ове двије институције, као и са представницима међународских банкарских институција у вези са стратегијом управљања јавним дугом у наредне двије године, међународним инвеститорима и рејтинг агенцијама.

Делегација је учествовала на састанку Холандско-белгијске конституенце, на којем су презентовани најновији макроекономски трендови у свијету. ММФ је презентовао програм ревизије квота земаља чланица.

На састанку са шефом мисије ММФ-а за Црну Гору Срикантом Шесадријем је презентован макроекономски амбијент у Црној Гори. Гувернер Радоје Жугић је истакао да, упркос резолуцији двије несистемске банке, показатељи на нивоу система указују на позитивне перформансе, које карактерише висок коефицијент солвентности, висока ликвидност и даљи пад неквалитетних кредита. Наглашено је да су будуће активности ЦБЦГ усмјерене на њено институционално јачање, кроз побољшање капацитета оквира за спрјечавање прања новца и финансирања тероризма, имплементацију процјене вриједности активе банака и рад на унапређењу система плаћања. Министар финансија Дарко Радуновић је апострофирао смањење буџетског дефицита у 2018. години у односу на претходну годину и посвећеност наставку имплементације мјера фискалне консолидације. Посебно је дискутовано о реформама пореске политике и јачању оквира за имплементацију јавно-приватних партнерстава.

ЦБЦГ је потписала меморандум о разумијевању са Народном банком Украјине којим се стварају услови за даље унапређење сарадње, посебно у области превентиве прања новца.

Делегација Црне Горе се састала и са менаџментом Центра за финансијску изврност (ЦЕФ) поводом преузимања предсједавања овом организацијом у наредних годину дана.

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
И ЦЕНТРАЛНА БАНКА ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?