Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Скопљу отворена изложба Народног музеја Црне Горе „Европска мода на црногорском двору – рефлексије“

Објављено: 18.04.2019. 14:51 Аутор: Министарство културе
Изложба Народног музеја Црне Горе под називом „Европска мода на црногорском двору – рефлексије“ отворена је синоћ у Музеју македонске борбе за независност у Скопљу.

Догађају су присуствовали највиши званичници Сјеверне Македоније, међу којима су били предсједник Владе Сјеверне Македоније Зоран Заев, предсједник Собрања Талат Џафери и министар унутрашњих послова Оливер Спасовски, те бројни посјетиоци и гости.

На отварању изложбе говорили су министар културе у Влади Црне Горе Александар Богдановић, министар културе у Влади Републике Сјеверне Македоније Асаф Адеми, директорица Народног музеја Црне Горе др Анастазија Мирановић и директорица Музеја македонске борбе за независност Данијела Николова.
Изложба Народног музеја Црне Горе под називом „Европска мода на црногорском двору – рефлексије“ отворена је синоћ у Музеју македонске борбе за независност у Скопљу

Обраћајући се присутнима, министар Богдановић нагласио је како вечерашња изложба представља нови корак ка културном повезивању двије државе.

Из тог разлога, драго ми је што у Скопљу представљамо поставку која је по много чему јединствена, чији је концепт фокусиран на оне садржаје наше прошлости којима је поклањана мања пажња у историографским и умјетничким освртима на црногорско насљеђе – нагласио је он.

Министар Богдановић истакао је и важност текуће посјете Сјеверној Македонији, која – како је казао – представља основу за дубљу сарадњу током предстојећег раздобља.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Вјерујући да ће наша држава ускоро бити домаћин сличног догађаја којим ће црногорској публици бити представљени фрагменти прошлости Сјеверне Македоније, овим бих путем посебну захвалност желио исказати партнерима који су подржали ову мултимедијалну изложбу. У прилог тој доброј пракси, подсјетио бих на важност садржајне сарадње са Министарством културе Сјеверне Македоније – тим прије јер је пред нама раздобље заједничког рада и реализације шанси које нам нуде програми прекограничне сарадње – закључио је он.

Министар Адеми изразио је задовољство што је Скопље домаћин мултимедијалне изложбе која на јединствен начин осликава дио црногорске прошлости, у синтези са савременим умјетничким медијима.

Ова импресивна изложба један је од оних пројеката који потврђују важност сарадње и размјене пројеката институција из земаља регије и шире. Вјерујем да управо подршка оваквим пројектима јесте круцијална у развоју политика културне различитости и креативности, а да је истовремено од значаја и за демократски културни развој наших друштава – рекао је Адеми.

Он је говорио и о текућој посјети министра Богдановића, истичући како поља за сарадњу има на претек.

Овим путем желим захвалити мом колеги, министру Богдановићу, са којим сам имао изузетно конструктиван разговор, након чега смо потписали и Програм о културној сарадњи наших земаља. Наш заједнички циљ, којем ћемо бити у потпуности посвећени, јесте да у наредном времену повећамо број културних догађаја који ће бити рађени кроз партнерство институција из Сјеверне Македоније и Црне Горе – закључио је он.

Директорица Народног музеја Црне Горе др Анстазија Мирановић присутне је упознала са чињеницом како експонати из дворске ризнице, захваљујући овој изложби, бивају први пут изложени ван граница Црне Горе.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Част нам је и што изложбу „Европска мода на црногорском двору – рефлексије“ представљамо баш у Сјеверној Македонији, пријатељској земљи са којом дијелимо заједнички културолошки балкански простор. Вјерујем да је ово само почетак успјешне сарадње између наша два музеја и да нас у наредном периоду очекују узбудљиви, квалитетни пројекти размјене и сарадње – истакла је Мирановић.

Директорица Музеја македонске борбе за независност Данијела Николова акцентовала је чињеницу како је ријеч о првој гостујућој црногорској изложби у Сјеверној Македонији.

Из тог разлога, наша је част што се то догађа управо у нашем Музеју. Вјерујем да је ово вече и прилика за почетак успјешног партнерства нашег и Народног музеја Црне Горе – нагласила је она.

Изложба „Европска мода на црногорском двору – рефлексије“ осликава модне трендове у контексту културних прилика и друштвених промјена у Црној Гори на прелазу из XИX у XX вијек. Највећи дио колекције чине примјерци одјеће црногорских књагињица Ксеније и Вјере и снаха, књагиња Милице - Јуте и Наталије – Лили, које су слиједиле европску моду. Свечане хаљине из музејске колекције одраз су њиховог суптилног укуса, високог друштвеног статуса и стандарда, као и свједочанство модерног стила одијевања у европским метрополама на почетку XX вијек. Дио изложбе посвећен је савременим рефлексијама на дату тему.

Аутори пројекта су др Анастазија Мирановић, Татјана Јовић и Исидора Ковачевић, а изложба ће бити отворена до првог јула.















Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?