Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Агенција Моодy'с потврдила оцјену кредитног рејтинга Б1 за Црну Гору

Објављено: 18.04.2019. 17:25 Аутор: Министарство финансија
Кредитна рејтинг агенција Моодy’с је у новом Извјештају потврдила оцјену кредитног рејтинга Б1 за Црну Гору, уз задржавање изгледа - „позитиван“.

Овакав кредитни рејтинг резултат је, прије свега, високог раста БДП-а по глави становника, институционалног јачања подржаног перспективом придруживања ЕУ, привлачности за стране директне инвестиције, као и значајних инвестиционих пројеката у сектору транспорта, туризма и енергетике. Истовремено, позитивни изгледи уз рејтинг Б1 одражавају повољне средњорочне изгледе земље, подржане адекватним структурним реформама, али и мјере консолидације које Влада у континуитету спроводи, а којима се доприноси јачању фискалне позиције Црне Горе. Поред тога, Влада је предузела ефективне мјере за значајно смањење ризика средњорочног рефинансирања дуга.
 
У извјештају се наводи да је раст БДП-а у 2018. години од 4,9% вођен прије свега инвестицијама, али и још једном годином рекордне туристичке сезоне. Осим тога, позитивна кретања на тржишту рада су, уз раст запослености, подржала раст потрошње домаћинстава, док је прилив СДИ био нешто нижи у односу на претходну годину али уз задржавање и даље високог нивоа од 9% БДП-а.  

Такође, експерти ове кредитне агенције у Извјештају наводе да ће слабији глобални економски изгледи допринијети нижим стопама раста. И поред наведеног за Црну Гору предвиђају снажан пословни циклус, уз стопе раста на нивоу од 3,0% у 2019. и 3,2% у 2020. години, односно изнад 10-годишњег историјског просјека од 1,9%.

Као важна окосница будућег развоја Црне Горе и даљег побољшања кредитног рејтинга наводи се јачање конкурентске позиције које ће се остварити имплементацијом пројеката у секторима туризма и енергетике, као и ублажавањем екстерних ризика. 

У овогодишњем Извјештају кредитне рејтинг агенције “Моодy'с” истакнуто је да је Црна Гора  водец́а земља у процесу придруживања ЕУ међу балканским земљама, што представља даљи подстицај за унапређење владавине права и институционалних капацитета у наредним годинама. Од почетка преговора о придруживању ЕУ у јуну 2012. године, Црна Гора је отворила 32 од 33 преговарачких поглавља и има три привремено затворена поглавља.


ПР СЛУЖБА
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?