Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почела изградња водовода на Бршну: Уважавајући потребе грађана настављамо са новим развојним пројектима

Објављено: 22.04.2019. 18:14 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Изградњом водовода на Бршну ријешиће се деценијски проблем са водоснабдијевањем за око 115 домаћинстава, односно 370  становника овог мјеста надомак Никшића.

 

Почетак радова обиљежио је данас потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, заједно са предсједником Општине Никшић Веселином Грбовићем и бројним мјештанима Бршна, уз амбицију да ће пројекат бити завршен до краја године.

 

Претпоставка за повратак више младих људи

 

Према ријечима мјештанина Владимира Шљукића, почетак градње водовода за Бршно је најважнији тренутак од када је село постало.  „Најбитнија ствар за даљи развој нашег села је вода. Као повратник из града на село, то ће опредијелити даљи живот и рад моје породице, али и многих других у Бршну. Вјерујем да ће мој примјер слиједити и остали млади људи који овдје имају имања“, казао је Шљукић који се захвалио Министарству пољопривреде и Општини на почетку реализације пројекта изградње водовода.

 

Потпредсједник Владе Милутин Симовић тим поводом истакао је да Влада са посебном пажњом, енергијом и обезбијеђеном подршком реализује овакве и сличне инфраструктурне пројекте широм Црне Горе, и то увијек у партнерству са локалним самоуправама и мјештанима.

„Имао сам обавезу, одговорност и задовољство да учествујем у планирању и реализацији бројних водовода и других инфраструктурних пројеката широм Црне Горе. Сваки од тих пројеката био је израз Владиног уважавања порука грађана о потреби и значају за локалне заједнице, за квалитет живота мјештана, за здравље људи, за квалитетнију и сигурнију пољопривреду, казао је Симовић понављајући да је реализација пројеката у партнерству са локалним самоуправама и мјештанима приступ који гарантије успјех и који води путевима напретка.

Тако је било, како је додао, и у планирању водовода на Бршну. „Урађен је пројекат и изабран извођач радова - ЈП Водовод и канализација – Никшић. Планирано је да се радови заврше до краја године и да 115 домаћинстава, односно око 370 мјештана Бршна, добију воду“, казао је Симовић.

Он је нагласио да су пројекти, какав је овај, захтјевни и у финансијском и у инжињерском смислу, због разуђености домаћинстава у руралним подручјима и због рељефа, али да то неће бити препрека успјешној реализацији.

„Захтјевност пројекта нас није и неће поколебати. Тако је било у Петровићима, и у Враћеновићима, као и у Драговољићима гдје се радови приводе крају. Тако ће бити и на Бршну и на Лазу – водоводу који ћемо, такође, заједнички градити“, казао је Симовић.

Он је изразио наду да ће се сви заједно поново окупити до краја године, како би обиљежили завршетак пројекта у Бршну, као и да ће такви сусрети који означавају заједничке искораке бити и у другим мјестима гдје се у сарадњи са локалном управом реализују бројни други пројекти за добро грађана општине Никшић, али и цијеле Црне Горе.

MPRRMPRR

Почетак радова на Дан планете Земље симболика и обавеза

Почетак радова на водоводу на Бршну, према ријечима Симовића, има и посебну симболику и обавезу, јер се обиљежава на Дан планете Земље.

„Због тога подсјетимо да данас око милијарду и по људи још увијек нема безбједно и адекватно снабдијевање пијаћом водом, а три милијарде има недостатак одговарајућих санитарних објеката. Према извјештају УН-а, скоро двије трећине свјетске популације до 2025. године могло би да буде у „стресним“ условима када је ријеч о водоснабдијевању. Због тога, сви ови наши заједнички напори које улажемо да се обезбиједи квалитетно водоснабдијевање имају додатни значај и вриједност“, поручио је потпредсједник Владе.

Предсједник Општине Никшић Веселин Грбовић изразио је увјерење да ће водовод бити завршен до краја године, наводећи да извођач - Водовод Никшић ради квалитетно и брзо пројекте и на другим локацијама.

Према његовим ријечима, у Бршну ће бити постављено 14 километара цјевовода и извршено повезивање са свим домаћинствима.

Он је казао да ће се брзо кренути и са водоводом Лази. Подсјетио је на недавно завршене водоводе у Враћеновићима и Петровићима, и најавио скоро стављање у функцију завршеног водовода у Драговољићима. „Мислим да смо постигли сјајне резултате по питању обезбјеђења водоснабиједавња на простору општине. Крећемо и са иградњом бунара у Ријечанима, гдје очекујемо довољне количине воде да обезбиједимо воду и за Вилусе и Велимње, као и другим безводним подручјима на којима су мјештани мислили да никада неће добити воду“, казао је Грбовић.

ФОТО: хттпс://www.флицкр.цом/пхотос/владацг/


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?