Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић - Пабрикс: еФП мисија као платформа за унапређење одбрамбене сарадње Црне Горе и Летоније

Објављено: 24.04.2019. 22:00 Аутор: мод

modМинистар одбране, мр Предраг Бошковић боравио је данас у званичној посјети Републици Летонији.

Током сусрета у Риги са летонским колегом, Артисом Пабриксом, Бошковић је исказао спремност Црне Горе за јачање билатералне сарадње са Републиком Летонијом, као поузданим савезником у пружању доприноса свеукупном јачању колективне одбране. „Упућивањем припадника Војске Црне Горе у мисију Ојачано присуство НАТО на Истоку – еФП, доказали смо своју посвећеност НАТО политици одвраћања и одбране, као и спремност да учешћем у међународним мисијама и операцијама допринесемо пројектовању стабилности у оквиру и ван граница НАТО Алијансе'', казао је Бошковић. Он је информисао летонског колегу о плановима Црне Горе за даљи допринос еФП мисији, истакавши да Црна Гора својим учешћем у овој мисији показује одлучност да константно доприноси свеукупним напорима Алијансе у јачању безбиједности њених грађана и територије. Министар Бошковић је нагласио да управо упућивање Извиђачког одјељења Војске Црне Горе у еФП мисију представља снажну платформу за дефинисање заједничких билатералних активности и пројеката.

Министар Пабрикс је истакао снажну подршку Републике Летоније јачању европске и евроатлантске перспективе Западног Балкана, афирмативно оцијенивши утицај пуноправног чланства Црне Горе у НАТО на стабилност западно-балканског региона. Пабрикс је казао да се Црна Гора доказала као поуздан и кредибилан савезник, наглашавајући да је њен допринос еФП мисији још један показатељ црногорске посвећености јачању глобалног мира и стабилности, као и повјерења међу оружаним снагама савезничких земаља.

Бошковић се срео и са државним секретаром летонског Министарства одбране, Јанисом Гарисонсом, а потом је са сарадницима посјетио Адажи базу, сједиште Мултинационалне борбене групе у Летонији, у оквиру које је ангажовано пјешадијско извиђачко одјељење Војске Црне Горе од децембра 2018. године.

У разговору са нашим војницима, Бошковић је исказао задовољство позитивним оцјенама високих војних представника о њиховом професионалном односу према додијељеним задацима. Он је изразио очекивање да ће наставити да достојно представљају Црну Гору одговорним приступом према обавезама и патриотским односом према својој држави. Бошковић је поручио да је наше учешће у овој мисији још једна прилика за јачање капацитета ВЦГ и међусавезничког повјерења.

mod










Министарство одбране

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?