Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на Премијерском сату: Правоснажне ослобађајуће пресуде треба посматрати као доказ квалитета система, а не као његову аномалију

Предсједник Владе Душко Марковић оцијенио је да трошкови које држава има по основу посљедица ослобађајућих правоснажних судских пресуда лицима против којих су подигнуте оптужнице треба посматрати у контексту независности судства.

„Суд је самосталан и независан и суди на основу Устава, закона и потврђених и објављених међународних уговора, а да независност и самосталност судова и судија обезбјеђује Судски савјет, као самосталан и независан орган. Такође, да Државно тужилаштво, као јединствен и самосталан државни орган, врши послове гоњења учинилаца кривичних дјела и других кажњивих дјела која се гоне по службеној дужности, и да његову самосталност обезбјеђује Тужилачки савјет. Заједнички смо у овом истом Парламенту постигли широки консензус око питања уставне позиције ових институција, па нећу додатно елаборирати да нема одговорности Владе за посао судија и државних тужилаца. Међутим, оно што јесте у надлежности Владе, то и спроводимо, а то је јачање владавине права као предуслов економског и друштвеног развоја Црне Горе. Влада је као један од актера свеобухватне реформе правосуђа, свакако заинтересована да сви трошкови, па и трошкови судског поступка на које указујете, буду мањи и вјерујемо да ћемо у наредном периоду до тога и доћи“ – рекао је премијер одговарајући на питање независног посланика Александра Дамјановића.

Премијер Марковић је казао и да правоснажне ослобађајуће пресуде треба посматрати управо као доказ квалитета система, а не као његову аномалију.

„Ако би државни тужиоци покретали поступке само у оним случајевима када су 100% сигурни да ће успјети да докажу кривицу, онда би оптужнице биле пресуде.“ – истакао је Душко Марковић.

Осврћући се на статистику предсједник Владе је рекао да су подаци охрабрујући.

„Током 2018. године Државно тужилаштво остварило је изузетно висок проценат потврђених оптужница, тако што је у поступку судске контроле потврђено скоро 98% оптужница. Проценат осуђујућих пресуда такође је висок и износи скоро 91%. Ослобађајућом пресудом ријешено је мање од 4% оптужења, а одбијајућом мање од 2% оптужења.“ – истакао је предсједник Владе Душко Марковић.

Предсједник Владе је додао и да се црногорско правосуђе не налази ни у каквом ВД стању које би на било који начин негативно утицало на остваривање његове уставне и друштвене улоге.

„Сматрајући ова питања важнијим од износа новчаних давања која се из буџета ванредно издвоје за рад судова и тужилаштва, желим да поручим да и законодавна, и извршна и судска власт морају бити одговорне грађанима. Самосталност је услов ефикасности сваке од њих, а међусобна контрола гарант њихове одговорности.“ – нагласио је премијер Душко Марковић.

У додатној дискусији Предсједник Владе је рекао да је садашње рјешење избора Судског савјета проистекло како би била избјегнута блокада система односно нелегитимно тијело.

„Ми нијесмо до овога рјешења дошли као правни насилници желећи да компромитујемо уставни и политички систем у Црној Гори. Него због тога што смо били у таквој ситуацији нефункционланошћу парламента односно његовом неспремношћи да дâ одговор на кључно питање Устава и функционисања државе. И консултовали смо Венецијанску комисију. Ово рјешење је засновано на бази сугестија Венецијанске комисије која је, као што знате, актер измјена Устава и доношења закона који су на Уставу засновани у процесу интеграције и усклађивања нашег законодавства са законодавством Европске уније“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе је исказао спремност на дијалог за проналажење рјешења. Као примјер да је постојеће рјешење лоше премијер Душко Марковић је истакао чињеницу да кандидатура дугогодишњег судије Европског суда за људска права, професора Небојше Вучинића није добила подршку у Скупштини.

„Човјек неспорног професионалног и сваког другог ауторитета не може да добије подршку Парламента. Зашто? Могао је да буде судија Европског суда за људска права, а не може да буде члан Судског савјета“ – рекао је предсједник Владе.

„Одговорност је на Парламенту. Ако Влада може да помогне, зовните нас, спремни смо да помогнемо“ – рекао је премијер.
  
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?