Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе на Премијеском сату: Улцињ врло брзо треба да заузме мјесто у врху општина по степену развијености

Предсједник Владе Душко Марковић рекао је данас да развој Улциња сматра значајним за развој цијеле Црне Горе те да Улцињ врло брзо треба да заузме мјесто у врху општина по степену развијености.

„Развојне перспективе те општине изузетне су, не само у црногорским оквирима, него и шире. Тим прије, обавезни смо на одговоран приступ и на државном, и посебно на локалном нивоу. А он мора бити не само административан, него суштински и домаћински кад је у питању рјешавање развојних приоритета једног тако репрезентативног града. Дакле, држава је у претходном периоду обезбиједила повољне услове за улагање у високо-квалитетне хотелске капацитете, а њихову атрактивност смо додатно подигли и недавним започињањем развојног програма економског држављанства ради инвестирања“ – рекао је предсједник Владе на Премијерском сату. Оцијенио је да завидна туристичка традиција Улциња представља поуздану основу за привлачење инвеститора са јасном визијом и потенцијалом те да Влада жели такве инвеститоре и то на управо локацијама некадашњих туристичких објеката „Галеб“, „Лидо“ и „Јадран“.

Одговарајући на питање потпредсједника Скупштине Генција Ниманбегуа о плановима са ове три локације премијер је рекао да су сва три до сада била неуспјешни примјери потенцијалних развојних пројеката.

Предсједник Марковић је поздравио интересовање посланика Ниманбегуа да се разговара о изазовима у реализацији ова три пројекта, који по обиму очекиваних инвестиција имају потенцијала да буду развојна прекретница Улциња, као и да обогате туристичку понуду и допринесу запошљавању грађана.

Рекао је да је Министарство одрживог развоја и туризма у претходном периоду детаљно информисало о хронологији поступања и статусима реализације ових пројеката. Он је даље навео да је у циљу реализације Закључака Владе Црне Горе од 10. марта 2016. године, ангажован правни савјетник који је припремио анализу обавеза уговорних страна и преузетих активности обје уговорне стране у случају хотела „Галеб“, а којом је дат преглед могућих поступака раскида уговора, као и правне посљедице раскида. У налазу Контролора везаног за Уговор о купопродаји хотела „Галеб“ се констатује да је купац уплатио купопродајну цијену у износу од 5,7 милиона еура у складу са роковима предвиђеним Уговором, да је благовремено доставио гаранције и у потпуности испоштовао Социјални програм у износу од 1,7 милиона еура, али да инвестицију није реализовао у складу са Инвестиционим планом због кашњења локалне самоуправе у обезбјеђивању планских претпоставки за реализацију пројекта. Општина Улцињ је просторно – планску документацију донијела тек послије 6 година од дана закључења Уговора, што је онемогућуло купца да инвестира Уговором утврђени износ.

„Када је у питању реализација Уговора о купопродаји Хотела „Лидо“ на Великој плажи, налази Контролора потврђују да је купац и у овом случају у цјелости уплатио купопродајну цијену у износу од 10,8 милиона еура у уговореном року, да је испоштовао Социјални програм, али да инвестиција није реализована у складу са Инвестиционим планом, између осталог због нерјешавања 75% еколошког проблема – канала Порт Милена“ – рекао је предсједник Марковић.

По питању парнице коју Јавно предузеће за управљање морским добром води пред Привредним судом у циљу раскида Уговора о дугорочном закупу локације бившег хотела „Јадран“, правоснажна пресуда по овом предмету још није донијета – рекао је премијер додајући да је уочена инертност локалне самоуправе приликом поступања по препорукама Владе у циљу уклањања објеката са Рта Братислава, како би се створили услови за туристичку валоризацију овог локалитета.

„Држава је у претходном периоду обезбиједила повољне услове за улагање у високо – квалитетне хотелске капацитете, а њихову атрактивност је додатно подигла и недавним започињањем развојног програма економског држављанства ради инвестирања“, истакао је премијер Марковић и додао да су у Улцињу пожељни инвеститори са јасном визијом и потенцијалом, као и то да ће Влада партнерски поступати према свима који су спремни да свој капитал улажу у одрживе развојне пројекте.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?