Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: Морамо мијењати приступ и нашу визију постављати у складу са трендовима великих тржишта и глобалних економија

„Увјерен сам да као друштво стварамо мање него што можемо, и да то само по себи повлачи и недовољну конкурентност и неефикасну валоризацију развојних ресурса“, рекао је премијер Душко Марковић, одговарајућу у Скупштини Црне Горе на питање посланичког клуба Социјалдемократа и Либералније партије, Бориса Мугоше у оквиру института Премијерски сат.

Премијер је нагласио да све док тема јачања извозног потенцијала не постане фокус свих сегмената друштва, о њој се морамо старати свакодневно, градећи способност да сви економски и социјални актери у том процесу пронађу своје мјесто.

„Питање смањења спољно-трговинског дефицита и повећања конкурентности јесте приоритет Владе у цјелини, а посебну одговорност носи више њених ресора. Али ово питање подједнако мора бити приоритет и привредника и запослених и асоцијација послодаваца и синдикалних организација. Интерес нам је да грађанима кроз примања подијелимо нову вриједност, а можемо је расподијелити само ако је претходно створимо“, истакао је премијер Марковић.

Када је у питању суочавање са спољно-трговинским дефицитом у области пољопривреде и енергетике, премијер је подсјетио да је прије неколико мјесеци упознао посланике са конкретним корацима које је Влада предузела по том питању.

„Закљученим уговорима за дугорочни закуп пољопривредног земљишта, као и уговором о закупу земљишта у сврху изградње соларне електране на Бриској гори, Влада је направила искорак и из улоге креатора пословног амбијента, прешла у улогу инвеститора, односно власника имовине који жели да је стави у функцију, и од ње добије нову вриједност“, рекао је предсједник Владе, нагласивши да сваки педаљ наше земље има вриједност и да мора бити валоризован на одржив и ефикасан начин.

Указујући на запуштеност породичних имања и спорост у валоризацији грађевинског земљишта и природних ресурса, предсједник је нагласио: „Ово је вријеме кад морамо мијењати приступ и нашу визију постављати у складу са трендовима великих тржишта и глобалних економија.“

Када је у питању државна имовина, премијер је истакао да ће Влада давати приоритет њеној валоризацији, као и да министарства која имају директну надлежност морају бити на располагању предузетницима, јер су линије и програми буџетске подршке обезбијеђени. И све то има смисла само ако ће од тога имати користи грађанин и његова породица.

Премијер је подсјетио да у току 2018. године у сарадњи са Привредном комором и у партнерству са трговачким ланцима покренут програм промоције производа под називом „Купујмо домаће“, који има за циљ да се у трговинама нађе што већи број конкурентних производа, са посебним акцентом на мање произвођаче.

„Сваког дана радимо и на стварању услова за што јефтинији пласман црногорских услуга на инострана тржишта. Због тога је Црна Гора активно учествовала у преговорима о либерализацији трговине услугама кроз закључивање ЦЕФТА Додатног Протокола 6“, рекао је предсједник Марковић. 

Премијер је најавио да ће током 2019. године Министарство економије спроводити „Програм за унапређења конкурентности привреде“, са двије линије стручне и чак шест линија финансијске подршке, за који је опредиљено укупно 1,64 милиона €.

„Послије дужег времена, биљежимо значајне резултате на страни извоза, па у ИВ кварталу 2018. године црногорски извоз износи 106 милиона еура, што је у поређењу са ИВ кварталом 2017. године пораст од скоро девет одсто. Анализирајући ове податке, радује чињеница да се увоз хране и животиња у 2018. години смањио за четири одсто, што је посљедица Владиних политика усмјерених на проширење производне базе и повећање финализације производа у сектору пољопривреде. Такође, и извоз хемијских производа значајно се повећао, и то за скоро 70 одсто – у првом реду медицински, фармацеутски и други хемијски производи“, навео је премијер.

„Уз адекватно укључивање свих партнера, а посебно социјалне и бизнис заједнице, неупитно је очување и даље унапређење високих стопа раста наше економије, повећање извозног потенцијала, а самим тим и побољшање услова рада и квалитета живота у Црној Гори“, закључио је предсједник Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?