Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 119. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је на данас одржаној 119. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић усвојила Извјештај о реализацији Средњорочног програма рада Владе Црне Горе 2018-2020. године, за 2018. годину.

У расправи је наглашено да се обавезе предвиђене овим Програмом реализују планираном динамиком. Остварени су значајни резултати, али с обзиром на то да су обавезе углавном вишегодишњег карактера, констатовано је да ће и ефекти бити видљивији у средњем, односно дугом року. Констатовано је да су постављени циљеви и, с тим у вези, индикатори за праћење прогреса, у складу су са актуелним развојним политикама за поједине области дјеловања.

Годишњим извјештајем приказан је степен реализације у погледу 6 утврђених Приоритета, 44 постављена циља и 105 кључних обавеза. Укупан проценат реализације у односу на 105 планираних кључних обавеза, износи 76 одсто, дјелимично је реализовано 22 одсто, док 2 одсто планираних кључних активности није реализовано.

Влада је утврдила Предлог прилога 3 Уговора о пројектовању и изградњи дионице Смоковац-Матешево аутопута Бар-Бољаре бр. 01-827/1 од 26.02.2014. - петља Смоковац, И фаза којим Влада и кинеска компанија ЦРБЦ (Цхина Роад анд Бридге Цорпоратион) регулишу изградњу прикључне саобраћајнице дужине 1,5 км која продужава трасу Аутопута на 42,5 км и омогућава његово стављање у функцију.

Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић је информисао Владу да су преговори са извођачем кренули од почетне тражене суме од 44 милиона еура, те да је кроз преговоре тражена цијена смањена за више од 30 одсто.

Извођач се усаглашеним предложеним уговором обавезује да до 30. септембра 2020. изведе по цијени од 30.456.569 еура на прикључку припремне и грађевинске радове, да измјести далековод високог напона и нисконапонску мрежу те да обави прву фазу електронашинских инсталација и снабдијевања водом.

Усвојена је Информација о рефинансирању и репрограмирању кредитних обавеза Општине Бијело Поље с предлозима уговора и анекса. Имајући у виду да се овим Општина Бијело Поље не задужује додатно, већ се смањују мјесечна оптерећења по основу кредитних обавеза, а самим тим и уравнотежује њен буџет, дата је сагласност на репрограмирање и рефинансирање кредитних обавеза Општине код Социете Генерале Монтенегро банке и НЛБ банке а.д. Подгорица и рефинансирање кредитних обавеза код Комерцијале банке АД Подгорица и Аддико банке путем закључивања нових Уговора о кредиту са Црногорском комерцијалном банком а.д. Подгорица и НЛБ банком а.д. Подгорица.

Влада је усвојила Информацију о обезбјеђивању недостајућих средстава за измирење дуга Црногорског фонда за солидарну стамбену изградњу доо Подгорица према холандском међународном гарантном фонду за становање – ДИГХ-у, по утврђеном дисконту и прихватила Уговор о утврђивању права и обавеза. Исказујући одговоран однос према корисницима станова, Влада је дала сагласност да се средства у износу од 1.500.000.00 еура уплате холандском фонду - ДИГХ-у у циљу рјешавања питања дуговања. Поводом ове тачке дневног реда донијето је и више закључака којима се, између осталог, задужују надлежне институције да трајно ријеше однос према холандском међународном гарантном фонду за становање – ДИГХ-у.

Усвојена је Информација о наставку реализације Програма „Стоп сивој економији“ у 2019. години. Приликом представљања Информације наведено је да ће носилац Програма у 2019. години бити Министарство рада и социјалног старања, а реализоваће га Завод за запошљавање Црне Горе у сарадњи са Пореском управом, Управом за инспекцијске послове, Управом полиције и Управом царина. Учесници програма ће бити 190 лица из евиденције Завода за запошљавање која ће програмске активности спроводити у трајању од осам мјесеци.

Програмске активности усмјерене су на оспособљавање и запошљавање младих на пословима пружања техничке подршке и помоћи службеним лицима Управе за инспекцијске послове, Управе полиције, Пореске управе, а по први пут и Управе царина на пословима сузбијања сиве економије. Укупни трошкови за реализацију програма процијењени су на износ од 844.000,00 еура.

С обзиром на искуство у досадашњој реализацији Програма који је спроведен у претходне три године за 425 учесника, у расправи је изражено увјерење да ће његово спровођење допринијети како, укључивању у тржиште рада још 190 незапослених лица, тако и сузбијању сиве економије.

Влада је усвојила Информацију о реализацији пројекта „Водоснадбијевање и одвођење отпадних вода на Јадранској обали – Бококоторски залив” и прихватила Уговор о финансирању и пројекту. Приликом представљања Информације наведено је да је Општина Котор, у сарадњи са Министарством одрживог развоја и туризма, КфW банком и Водацомом, номиновала овај пројекат за донаторска средства у оквиру трећег позива за пројектне пријаве из Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WБИФ). Управни одбор WБИФ-а позитивно је оцијенио пројекат и одлучено је да ће износом од 4,58 милиона еура бити финасирана изградња канализационе мреже у Рисну и Перасту, чиме ће бити ријешено приоритетно питање прикупљања отпадних вода у овим приморским мјестима, што представља прву фазу цјелокупног пројекта.

Имајућу у виду да су на овај начин обезбијеђена средства само за изградњу једног дијела поменуте инвестиционе мјере, планирано је да се на основу већ додијељених донаторских средстава и већ припремљене пројектне документације, кандидује и преостали дио пројекта, како би се добила финансијска средства у потпуном износу од 9,1 милион еура и на тај начин заокружио систем, у смислу повезивања канализационе мреже насеља Рисна и Пераста на централни канализациони систем Општине Котор и заједничко постројење за пречишћавање отпадних вода за општине Котор и Тиват.

Влада је усвојила Информацију о кредитном аранжману између ЈП „Регионални водовод Црногорско приморје“ и конзорцијума Прве банке АД Подгорица и Ерсте банке АД Подгорица и прихватила је Уговор о дугорочном клупском кредиту између ЈП „Регионални водовод Црне Горе“ и конзорцијума Прве банке АД Подгорица и Ерсте банке АД Подгорица и дала сагласност на кредитно задужење ЈП Регионалног водовода у износу од 10.000.000,00 еура.

Усвојена је Информација о коришћењу лучког подручја и инфраструктуре и обављању дјелатности од стране „Лука Бар“ АД и прихваћен Анекс ИВ Уговора о коришћењу морског добра број 237 од 15.01.2008. године. Лука Бар је у протеклом периоду обављала на уступљеном подручју лучку дјелатност, али, имајући у виду да у овој години истиче временски период на који јој је иницијално додијељено право коришћења морског добра, приступило се одговарајућем регулисању даљег формално-правног основа за коришћење лучког подручја и обављање лучке дјелатности.

Закључивањем Анекса ИВ Уговора о коришћењу морског добра, Лука Бар би преузела обавезу да у периоду за који се продужава право коришћења, закључно са 31.12.2037. године, инвестира 61.133.000,00 еура. Инвестиционим програмом предвиђено је значајно улагање у лучку инфраструктуру, лучку супраструктуру, лучку механизацију, унапређење система заштите животне средине, унапређење система безбједности, улагање у информационо-комуникационе технологије, као и улагање кроз међународне пројекте.

Влада је донијела Одлуку о изради Измјена и допуна Детаљног урбанистичког плана “Пржно - Каменово ИИ”, за дио Каменово - Вријесно, Општина Будва. Циљ измјена и допуна да се понуде планска рјешења за реализацију луксузних туристичких садржаја који ће обезбиједити висококвалитетну валоризацију простора. Крајњи циљ је изградња туристичког комплекса који ће имати архитектонску специфичност, ексклузивност и аутентичну понуду, уз заштиту постојећег зеленила и свих природних ресурса на овом простору. Обезбиједиће се и очување идентитета насеља, побољшање садржаја друштвеног стандарда и комуналне инфраструктуре.

Донијета је Одлука о изради Детаљног урбанистичког плана „Питомине”, Општина Жабљак. Визија развоја простора у обухвату документа треба да прати визију развоја Жабљака, а ДУП ће бити квалитетна основа за коришћење потенцијала, одрживи развој, очување, заштиту и унапређење овог подручја.

Влада је утврдила Приједлог одлуке о доношењу Измјена и допуна Државне студије локације „Сектор 36“. Ради се о подручју које је у непосредном контакту са подручјима низа планских документата, који заједно чине туристички комплекс Луштица Девелопмент. Имајући у виду чињеницу да интензивна реализација активности у зони насеља Марина на пројекту Луштица Баy, који између осталог укључују изградњу хотела "Цхеди", главне Марине, као и резиденцијалних објеката у оквиру фазе И, изискује добро избалансиран и реалан план свих инфраструктурних и садржаја комуналних услуга, потребних за адекватно функционисање изграђених и будућих капацитета, указала се потреба за додатним планирањем дијела инфраструктурних и сервисних садржаја у тој зони. Кроз измјене и допуне ДСЛ су обезбјеђени услови за валоризацију предметног простора уз поштовање смјерница које произилазе из законске регулативе и свих докумената који се односе на заштиту природе и културног насљеђа.

Утврђен је Нацрт измјена и допуна Државне студије локације „Арсенал“ Тиват с Програмом одржавања јавне расправе, у трајању од 15 радних дана. Основни циљ измјена и допуна је кориговање битних елемената функционалности простора исказаних претходним планом. У том смислу, тежило се корекцији зонирања туристичке намјене и њеног позиционирања на адекватној локацији, повећању слободних и јавних површина, повезивањем пјешачких површина и формирајући пар тргова/ пјацета као адекватних простора медитеранске урбологије.

Влада је усвојила Извјештај о раду Канцеларије заступника Црне Горе пред Европским судом за људска права у Стразбуру за 2018. годину. Представљајући Извјештај наведено је да је Европском суду током 2018. године поднијето укупно 318 представки против Црне Горе.

Донијета је Одлука о измјенама и допуни Одлуке о увођењу међународних рестриктивних мјера утврђених одлукама Савјета Европске уније у односу на дјеловања која подривају или угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине. Измјене и допуне доносе се у циљу потпуне усаглашености заједничке вањске и безбједносне политике, са Одлуком Савјета ЕУ.

Влада се упознала са Извјештајем о раду Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи, насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија, за период од 23. маја 2018. године до 23. фебруара 2019. године.

Усвојен је и Извјештај о спровођењу акционог плана запошљавања и развоја људских ресурса за 2018. годину. Констатовано је да је реализација мјера и активности дефинисаних Акционим планом током 2018. године условила тренд опоравка индикатора тржишта рада, при чему је реализовано 78 одсто планираних активности, дјелимично је реализовано 12 досто активности, док није реализовано 10 одсто планираних активности. Наведено је да је 16.448 особа запослено у 2018. - стопа раста запослености је 9,3 одсто. Регистрован је и позитиван тренд у првом кварталу 2019. - крајем марта текуце године 15.093 више запослених, односно раст од 8,4 одсто у осдносу на исти период просле године. Такође, у 2018. смањена је и стопа регистроване незапослености код ЗЗЗЦГ са 22 одсто у 2017., на 17,8 одсто у 2018. години, а на крају марта текуце године додатно је смањена на 16,3 одсто.
  
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмЦКдQqx
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?