Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић учествовао на 5. Свјетском форуму о интеркултурном дијалогу у Бакуу

Објављено: 03.05.2019. 02:45 Аутор: Министарство културе
mku
Министар културе Александар Богдановић учествује на 5. Свјетском форуму о интеркултурном дијалогу у Бакуу, гдје је данас говорио на панелу „Интеркултурни дијалог за конкретне промјене“. 

Министар Богдановић је обраћајући се учесницима Панела истакао: "Велико је задовољство што данас говоримо о улози коју интеркултурни дијалог има у промјени глобалног друштва и свијести људи уопште. Поштовање принципа на којима почива интеркултурни дијалог је обавеза свима који дјелују у области јавних политика, а поготово онима који дјелују у области културе. Начела међукултурног дијалога морају бити саставни дио државне политике и темељ за развој и друштвено благостање. Црна Гора је земља која одувијек почива на очувању принципа мултукултуралности и културне разноликости, чије принципе црногорска Влада својом политиком афирмише у континуитету предано радећи на даљем унапријеђењу културне политике и промоцији концепата интеркултурног дијалога и мултикултурализма." 

"Дозволите да нагласим да је Црна Гора током своје историје била мјесто на којем се дијалог култура увијек чувао као основни предуслов за друштвену кохезију и политичку сигурност. Основни изазов очувања културне разноликости у црногорском контексту прије свега треба тражити у пракси савремене умјетности, односно у продукцији садржаја која еманира вриједности интеркултурализма и интеркултурног дијалога. У простору савремене умјетности креира се заједничко искуство у трансферу универзалних вриједности умјетничког дјела у заједници са публиком. Пратећи политике интеркултурног дијалога и развоја мултикултуралности као основног приоритета, Министарство културе је усвојило Национални програм развоја културе 2016-2020. године, који је као основни стратешки документ из домена културе базиран и на промоцији интеркултурног дијалога и афирмацији разноликости културних израза. У наредном периоду ћемо учинити додатне кораке у циљу промоције ових битних друштвених и политичких принципа и на тај начин подржати позитивне глобалне промјене које доноси јачање интеркултурног дијалога." - додао је Министар. 

Свјетски форум о интеркултурном дијалогу, који се од 02-03. маја 2019. године одржава на тему „Унапређењем дијалога против дискриминације, неједнакости и насилних конфликата“ организује Влада Азербејџана, у сарадњи са Организацијом Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСЦО), УН Алијансом цивилизације, УН Свјетском туристичком организацијом, Савјетом Европе и Исламском организацијом за образовање, науку и културу (ИСЕСЦО), у оквиру Баку процеса за интеркултурни дијалог. 

Током боравка у Бакуу, министар Богдановић ће разговарати са министром културе Азербејџана, Абдулфасом Гарајевим и Њ.Е. јорданском принцезом Даном Фирас.

Министарство културе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?