Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић - министар Гарајев: Програм сарадње у области културе унаприједиће односе Црне Горе и Азербејџана

Објављено: 03.05.2019. 18:20 Аутор: Министарство културе
MKUМинистар културе Александар Богдановић разговарао је током боравка у Бакуу са министром културе Републике Азербејџан, Абдулфасом Гарајевим. Састанак је био посвећен темама и конкретним активностима које ће се реализовати у наредном периоду, а које ће садржати Програм сарадње у области културе између Министарстава културе Црне Горе и Министарства културе Републике Азербејџан. 

Документ на којем ће два министарства радити у наредном периоду, како су истакли министри на састанку, биће оквир за сарадњу у култури, која ће се базирати на заједничкој промоцији и популаризацији наше богате културне баштине, али и на размјени знања и искустава у свим областима културе.

Како је навео министар Богдановић односи Црне Горе и Републике Азербејџан у области културе, како на билатералном, тако и на мултилатералном плану могу послужити као примјер и изразио увјерење да ће у наредним годинама они бити све садржајнији, те да ће захваљујући томе њихови резултати бити далекосежнији. 

Саговорници су разговарали о пројектима сарадње у области кинематографије, затим заједничкој реализацији пројеката и програма из области музичко-сценске дјелатности, позоришта, визуелне умјетности, књижевности и преводилаштва, с посебним акцентом на директну размјену између релевантних институција двије земље. 

Такође било је ријечи и о сарадњи у области рестаурације и заштите музејских предмета од текстила. Министар Гарајев је изразио спремност да стручњаци из ове области посјете Црну Гору им пруже помоч нашим музејима у адекватној заштити И рестаурацији наведених предмета.

Током разговора истакнута је важност сарадње у области креативних индустрија, као грани која је у Црној Гори у процесу развоја. У том контексту, министар Богдановић је је упознао министра Гарајева и да се у Црној Гори ускоро планира отварање једног креативног хаба у оквиру иницијативе 17+1, Механизма за сарадњу Кине и земаља Централне и Источне Европе, али и навео да постоји простор за покретање сличног пројекта и са другим земљама. 

  MKU    MKU
Министар је разговарао и са Њ.Е. јорданском принцезом Даном Фирас, УНЕСЦО амбасадорком добре воље. На састанку је разговарано о значају адекватне заштите културне баштине наших земаља. Истакнута је важност очувања подручја која се налазе на УНЕСЦО листи свјетске културне баштине и разговарано о раду Петра националног фонда, чија је предсједница принцеза Фирас, а који се бави заштитом, промоцијом и конзервацијом овог УНЕСЦО подручја. 

Министар Богдановић је упознао принцезу Фирас са подстицајним мјерама које се нуде иностраним продуцентима који своја филмска остварења снимају у Црној Гори, као и активностима на развоју креативних индустрија. 

На маргинама Свјетског форума о интеркултурном дијалогу у Бакуу, министар Богдановић је разговарао и са Абдулазизом Отхманом Алтваијријем, генералним директором ИСЕСЦО, као и са Габриеллом Баттаини Драгони, замјеницом генералног секретара Савјета Европе и Надом Ал –Насхиф, помоћницом генералног директора за друштвене и хуманистичке науке УНЕСЦО-а.

Министар Богдановић је боравио у Бакуу поводом учешћа на 5. Свјетском форуму о интеркултурном дијалогу на којем је говорио на панелу „Интеркултурни дијалог за конкретне промјене“. 

Свјетски форум о интеркултурном дијалогу, који се од 02-03. маја 2019. године одржавао на тему „Унапређењем дијалога против дискриминације, неједнакости и насилних конфликата“ организовала је Влада Азербејџана, у сарадњи са Организацијом Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСЦО), УН Алијансом цивилизације, УН Свјетском туристичком организацијом, Савјетом Европе и Исламском организацијом за образовање, науку и културу (ИСЕСЦО), у оквиру Баку процеса за интеркултурни дијалог. 

Министарство културе




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?