Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић у Бакуу: Црна Гора поштује људска права и слободе у контексту миграција

Објављено: 03.05.2019. 21:33 Аутор: МУП
Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић поручио је на Свјетском форуму о интеркултурном дијалогу који се одржава у Бакуу да је Црна Гора хетерогена, мултинационална и мултикултурална држава, и заступа принцип „Живјети заједно као једнаки у достојанству“.

„Ми у Црној Гори смо препознали да је наша обавеза – не само државна и политичка, већ и људска, да људима који су насилно расељени пружимо одговарајућу институционалну и правну помоћ. Покренули смо све механизме како бисмо им пронашли сигурно уточиште, а при том не нарушавајући стабилност своје државе и региона. Посебно, стога, што је Црна Гора препозната као фактор повезивања и примјер очувања безбједности на простору Западног Балкана. Ми уважавамо безбједносне потребе, с једне стране и потребе поштовања универзалних људских права и слобода, у контексту миграција, с друге стране. Права је прилика да управо с овога мјеста поручимо да Црна Гора, као одговорно друштво, испољава велику осјетљивост према потребама угрожених лица, тежећи да се и на тај начин легитимише као друштво европских вриједности и перспективе“ – рекао је министар Нухоџић у Бакуу на 5. Свјетском форуму о интеркултурном дијалогу.

У својству главног говорника на панелу „Миграције, пресељење и људска безбједност“, министар је навео да је Црна Гора, по узору на европске демократије, својим законодавством створила црногорско друштво као инклузивну заједницу која разумије разлоге и узроке због којих су људи присиљени да напусте своје матичне државе. „Црна Гора је изградила једно отворено друштво које је ниво ксенофобије, расизма и осталих облика нетолеранције смањило на најмању могућу мјеру. Додао бих, да је то и у духу наше мултикултурне традиције. Црна Гора истински живи своју различитост“ – саопштио је министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић.

Посебно је нагласио да је Црна Гора у потпуности посвећена међународним напорима на плану осигуравања ефикасног управљања миграцијама у свим димензијама, те да је, у том контексту, подржала усвајање Глобалног компакта за сигурне, уређене и регуларне миграције.

Министарство унутрашњих послова



Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?