Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворена изложба „Дијалогом до сарадње“: Учесници међународне ликовне колоније представили своје радове

Објављено: 08.05.2019. 20:56 Аутор: Министарство културе
MKUУ оквиру предсједавања Црне Горе Јадранско - јонском иницијативом, у Будви је данас отворена изложба „Дијалогом до сарадње“. 

Изложбу су отворили министар културе Александар Богдановић и министар вањских послова др Срђан Дармановић

На изложби су представљени радови девет учесника седмодневне међународне ликовне колоније која је одржана на Цетињу, а цјелокупан догађај организовали су Министарство културе и Министарство вањских послова, уз партнерство са Секретаријатом Јадранско – јонске иницијативе. 

Министар Дармановић је на отварању навео да је Црна Гора држава са дугом традицијом, у којој се сусријећу различите културе и вјерски утицаји а који функционишу у хармонији мултиконфесионалног и мулти-етничког окружења.

"Наше земље, земље Јадранско-јонске иницијативе, су овом колонијом још једном спојене кроз умјетност, а управо су те везе нераскидиви свједок времена који је отиснут данас овдје на вашим платнима. Вашим радовима, на најсуптилнији начин, представљена је моћ и значај дијалога. Само у комуникацији с другим могуће је афирмисати оно специфично и индивидуално, а различито, оно што припада свакој егзистенцији." - додао је министар Дармановић. 

Министар Богдановић је у свом обрацању истакао како се бурна историја Балкана и Медитерана, којом је човјек тих простора у битној мјери детерминисан, одразила на снажна умјетничка достигнућа која су у темељима европске културе. 

"Иновативни поглед умјетника наше епохе скоро да обавезује на одбацивање такозване умјетничке „правовјерности“ тј. захтијева свјесно и храбро одступање од утабаних и пожељних претходних стаза у циљу тражења нових начина изражаја и креирања нових мапа смисла. У том смислу радови настали на овој колонији охрабрују својом оригиналношћу и свјежином у својој запитаности – како и којим путевима до хуманије и свјесније будућности овог региона? На том значајном доприносу захвалимо овим ауторима и још једном нагласимо нашу подршку и стратешко опредјељење ка промовисању добросусједских односа и регионалне сарадње у циљу даљег поспјешивања развоја и раста ове регије што је стратешки циљ Јадранско - јонске иницијативе." – навео је министар Богдановић. 

На међународној ликовној колонији на Цетињу учествовали су умјетници из Албаније (Ардит Борићи), Босне и Херцеговине (Нелиса Баждар), Италије (Антонио Мазоти), Грчке (Спиридон Гелекас), Србије (Гала Чаки), Словеније (Лучка Шпаровец), СјевернеМакедоније (Ивана Мојсовска), Хрватске (Доминик Вуковић) и Црне Горе (Милица Лакићевић). Они су, примјеном технике уље на платну, креирали по један рад на тему “Дијалогом до сарадње у Јадранско - јонском региону”.


Видео: Yоутубе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?