Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Зенка-Нађ: Црна Гора уласком у Европску унију улаже у свој просперитет и стабилност

Објављено: 13.05.2019. 22:00 Аутор: Министарство за људска и мањинска права
MMPЦрна Гора успјешно слиједи свој европски пут, истакао је министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка у разговору са амбасадором Румуније у Црној Гори Њ.Е. Фердинандом Нађом.

Чланство у великим асоцијацијама као што су НАТО алијанса и Европска унија наш је први избор и наставићемо свим снагама у смјеру прикључивања Европској унији, рекао је министар, потврђујући да се Црна Гора и даље сматра предводником напретка у процесу проширења.

Црна Гора ће својим уласком у Унију допринијети њеној разноликости, богатству ресурса, стабилности и сигурности читавог европског континента, сматра министар. Он је амбасадора упознао са надлежностима Министарства за људска и мањинска права и улогом коју овај ресор има у претприступном процесу, посебно у обавезама из Поглавља 23.

Он је рекао како Црна Гора у свом процесу придруживања пролази кроз процес демократске трансформације, те јачање институција у вези са чим улаже значајне напоре.

Њ.Е. Нађ истакао је да ће упркос бројним изазовима са којима је суочена Европска унија задржати политику проширења међу својим кључним приоритетима. Будући да од 1. јануара ове године Румунија предсједава Савјетом ЕУ, амбасадр Нађ рекао је да ће Румунија наставити да подржава Црну Гору да истраје на свом европском путу, потврђеном динамиком спровођења реформских процеса.


Значајан је напредак који је Црна Гора до сада остварила на свом ЕУ путу, рекао је Њ.Е. Нађ и додао да се Црна Гора и даље сматра предводником напретка у процесу проширења. Он је навео да ће Румунија наставити да пружа сву потребну стручну помоћ у процесу и размјењује искустава која могу помоћи Црној Гори у оквиру преговора о приступању.

Саговорници су сагласни да Црна Гора уласком у Европску унију улаже у свој просперитет и стабилност. С тим у вези, исти су оптимисти да је Црна Гора наредна земља чланица ЕУ.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?