Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са билатералних разговора потпредсједника Владе Милутина Симовића са аустријским званичницима

Објављено: 15.05.2019. 21:26 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем мр Милутин Симовић борави данас у Бечу, гдје се састао са предсједником Националног вијећа Аустрије Волфгангом Соботком, министром за ЕУ медије и културу Гернотом Блумелом и посланицима и члановима вањскополитичког одбора Парламента Аустрије Мартином Енгелбергом, Николаусом Берлаковичем, Гудрун Куглер и Херманом Гаром.

Током разговора са предсједником Националног вијећа Аустрије, Волфгангом Соботоком обострано је истакнуто задовољство због квалитета укупних односа Црне Горе и Аустрије. Потпредсједник Симовић се захвалио Соботки на досадашњој снажној и конкретној подршци Аустрије европској перспективи Црне Горе и истакао да је таква подршка, која долази од стране утицајне чланице ЕУ каква је Аустрија, од великог значаја за Црну Гору. „Вјерујемо да ће се иста наставити и бити још чвршћа како се тренутак учлањења Црне Горе у ЕУ буде приближавао“, казао је потпредсједник Симовић.

Симовић је истакао и значај сарадње парламената двије земље за даље унапређење билатералних односа али и за даљи напредак Црне Горе у усвајању европских стандарда и остваривању даљих искорака у испуњавању наше европске агенде. Потпредсједник Владе је казао да као некадашњи потпредсједник Скупштине Црне Горе врло добро је упознат колико је у овим процесима важна билатерална парламентарна сарадња и редовна комуникација на том нивоу. Истакао је и задовољство што је је током Соботкине званичне посјете Црној Гори, у новембру прошле године, констатована одлична парламентарна сарадња, кроз сусрете на највишем нивоу и састанке парламентарних тијела.

Потпредсједник Симовић је предсједника Соботку упознао са најновијим показатељима о расту црногорске економије и истакао отвореност Владе Црне Горе за сарадњу са аустријским компанијама на увећању трговинске размјене двије земље и на пољу директних улагања аустријских инвеститора у Црну Гору.

Предсједник Соботка је казао да се увијек радује сусретима са црногорским званичницима. "Црна Гора напредује, спроводи реформске мјере, упознат сам са њеним најновијим искорацима, и треба да настави тако", истакао је Соботка и додао да ће у Аустрији Црна Гора и даље имати поузданог пријатеља и партнера који ће пружати снажну подршку њеној европској перспективи. 

Поруку захвалности Црне Горе Аустрији за њену подршку даљем напретку у процесу прикључења ЕУ потпредсједник Симовић је пренио и у разговору са министром за ЕУ, умјетност, медије и културу Герноту Блумелу. 

Симовић је потврдио да је Црна Гора била и остала чврсто опредијељена за чланство у Европској унији. Све одлуке које Влада Црне Горе доноси пажљиво се анализирају са позиције квалитативног доприноса даљем приближавању том главном државном циљу. 
Да смо на добром путу потврђује чињеница да смо отворили 32 од укупно 33 преговарачка поглавља, казао је потпредсједник Владе и додао да очекујемо да ћемо преостало преговарачко поглавље 8 – Конкуренција, отворити током ове године, будући да смо већ током 2018. године испунили све услове за отварање овог поглавља. 

Министар Блумел је охрабио Црну Гору да настави путем којим је кренула и који је дефинисала на путу прикључења ЕУ. Потврдио је да Влада на чијем је челу канцелар Курц посебну пажњу придаје даљим интеграцијама Западног Балкана. "У времену у којем једна земља напушта чланство у ЕУ, веома је важно да пошаљемо поруку да је процес проширења жив, да је идеја уједињене Европе још јача, а управо ће се даљим напретком Црне Горе и признавањем онога што је Црна Гора до сада постигла ове поруке потврдити и у реалности", истакао је Блумел. 

У разговору са посланицима аустријског парламента и члановима вањскополитичког одбора Мартином Енгелбергом, Николаусом Берлаковичем, Гудрун Куглер и Херманом Гаром, потпредсједник Симовић је истакао да је улога Аустрије на Западном Балкану веома важна. Црна Гора очекује разумјевање за оно што су потребе Западног Балкана у дијелу његове европске перспективе и помоћи у ријешавању неспоразума који регион и даље оптерећују и чине неуралгичним, на одређеном нивоу, пренио је Симовић. „У нашем региону се може констатовати одређена економска стабилност, и у том дијелу је Црна Гора лидер по свим параметрима, али економска стабилност, напредак и развој нису могући без политичке стабилности региона“, казао је Симовић. 

Потпредсједник је казао да дубоко вјерује да ће наши европски партнери и након избора за Европски парламент у мају ове године, додатну пажњу посевећивати Западном Балкану и бити нам вјетар у једра на путу до пуноправног чланства у Европску унију у скоријој будућности, јер алтернатива не постоји.

Симовић је саговорнике упознао са ставом Црне Горе да је примарни циљ на нашем европском путу, да усвојимо и примијенимо европске стандарде, односно да је квалитет имплементације европског законодавства важнији од самог датума пријема. „Разумијемо тренутне околности унутар Уније и овај период користимо да се додатно усмјеравамо према себи у дијелу испуњавања наших обавеза у испуњавању европске агенде. Важно је прикључење, али у овом тренутку је још важније усвајати ЕУ стандарде, европско законодавство, јачати инститиције, уз вјеру да ће то препознати наши бројни европски пријатељи и правилно вредновати“, истакао је Симовић. 

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Потпредсједник је казао да Западни Балкан и Црна Гора у односу на прикључење ЕУ немају алтернативу, иако се нуде. Сугерисао је да у интеграционим процесима се не смије јурити за роковима, али исто тако се не смије губити вријеме. 

И аустријски парламентарци су потврдили став савезне Владе да Аустрија увијек има позитиван став према земљама кандидатима за прикључење ЕУ. Истакли су да се и они сјећају периода када је Аустрија била кандидат и у вези са тим разумије Западни Балкан и Црну Гору. 

Мартин Енгелберг је казао да Црна Гора у Аустрији има поузданог партнера и пријатеља. Николаус Берлакович је казао да се Аустрија увијек трудила у пружању подршке Црној Гори. Несумњиво је да ће Црна Гора бити чланица ЕУ и то је интерес Аустрије, додао је Берлакович.

Посланица Гудрун Куглер је казала да је задивљена природним ресурсима Црне Горе, нашом културом и потенцијалима у туризму, док се посланик Гар управо интересовао за даље планове у развоју туризма, привлачењу страних инвестиција и утицају туризма на раст економије Црне Горе. 

Посланик Енгелберг је предложио сарадњу на нивоу влада и парламената двије земље у дијелу усавршавања младих кадрова и службеника. 

У наставку посјете Бечу потпредсједник Симовић је у Амбасади Црне Горе имао сусрет са нашим студентима у Аустрији. Охрабрио их је да наставе са одговорним односом према својим студенским обавезама, да буду амбициозни и спремају се за изазове који носи 21. вијек, како би у своје руке, с увјерењем и сигурношћу преузели будућност своје земље. "Црној Гори су потребна нова, савремена знања, нове технологије и вјештине, кноw-хоw, стартапови и предузетнички искораци у свим областима", поручио је Симовић. 

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?